Magnesium

Waar is magnesium goed voor?

Magnesium is een mineraal dat een rol speelt bij de vorming van bot en goed is voor de spieren. Het speelt ook een rol in het zenuwstelsel en is goed voor de werking van de spieren. Verder speelt magnesium een rol bij de activiteit van bepaalde enzymen die betrokken zijn bij het energiemetabolisme. Enzymen zijn stoffen die ervoor zorgen dat allerlei processen in je lichaam goed verlopen. Je lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken. Daarom is het belangrijk om magnesium uit je voeding te halen. Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen zoals; volkorenbrood en andere volkoren graanproducten, groente, noten, melk en melkproducten en vlees. Ook water kan bijdragen aan de inname van magnesium. Je voeding kan eventueel aangevuld worden met een supplement.

Hoeveel magnesium per dag?

De referentie inname (RI) voor magnesium is door de Gezondheidsraad vastgesteld op 350mg voor mannen vanaf 14 jaar en op 300mg voor vrouwen vanaf 9 jaar.

De RI voor magnesium bij kinderen is leeftijdsafhankelijk: voor kinderen tussen 6 en 11 maanden is de RI 80mg, tussen de 1 en 2 jaar 85mg, tussen 2 en 5 jaar 120mg, tussen de 6 en 9 jaar 200mg en voor mannen tussen 9 en 13 jaar is de RI 280mg.

Als je extra magnesium neemt, zorg dan voor een veilige hoeveelheid. Voor magnesiumsupplementen is een aanvaardbare bovengrens vastgesteld van 250 milligram per dag.