Vitamine C en multivitamines van ROTER, een goede aanvulling!

Weerstand ondersteunen? Vitamine C wordt door een kwart van de Nederlandse bevolking naast de dagelijkse voeding gebruikt om de weerstand te ondersteunen. Vitamine C van ROTER helpt je daarbij.

ROTER, nummer 1 A-merk in vitamine C!*

Vitamine C en multivitamines, een welkome aanvulling

Vitamine C draagt bij aan een goede weerstand. De mens maakt deze vitamine echter niet zelf aan en dient deze via de voeding binnen te krijgen. Een aanvulling op de dagelijkse voeding in de vorm van vitamine C kan zinvol zijn. Daarnaast zorgen multivitamines ervoor dat je naast vitamine C ook de andere vitamines en mineralen als aanvulling op de voeding binnenkrijgt, die belangrijk zijn voor het goed functioneren van het lichaam.

Vitamine C wordt over het algemeen gebruikt:


 • ter ondersteuning van de weerstand
 • om de weerstand op peil te houden
 • ter aanvulling op de dagelijkse voeding of dieet

Multivitamines hebben onder meer de volgende kenmerken:


 • het dient als aanvulling op de dagelijkse voeding
 • Magnesium draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid
 • Vitamine C ondersteunt de weerstand

Vitamine C ondersteunt de weerstand

Alles over weerstand en vitamines

 

Waar is vitamine C goed voor?

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is belangrijk voor ons immuunsysteem. Als aanvulling op je dagelijkse voeding kan het goed zijn om extra vitamine C te nemen ter bevordering van de weerstand, tijdens en na het sporten en draagt bij aan een goede weerstand in een koude omgeving. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 200 mg van vitamine C naast de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine C. Daarnaast helpt vitamine C bij vermoeidheid en ondersteunt het ons energieniveau. Het is ook goed voor ons geheugen, onze concentratie en ons leervermogen.  

Vitamine C is verder een belangrijke antioxidant wat helpt beschermen tegen mogelijk schadelijke invloeden van buitenaf zoals Uv-straling en vervuilde lucht. Vitamine C is ook van belang voor de kwaliteit van onze huid. Vitamine C draagt namelijk bij aan de vorming van collageen wat weer helpt om onze huid te verstevigen. Dit draagt tevens bij tot de normale werking van de botten, tanden en het tandvlees.

Vitamine C ondersteunt ook andere voedingsstoffen in ons lichaam. Onder meer de ijzeropname in ons bloed en het in stand houden van de activiteit van vitamine E wordt door vitamine C ondersteund.

Vitamine C en multivitamines, de voordelen

Vitamine C is erg veelzijdig, wat duidelijk naar voren komt in de vele voordelen:

 • Voldoende vitamine C ondersteunt je weerstand
 • Het helpt je ook bij vermoeidheid
 • Ondersteunt het geheugen
 • Het activeert je natuurlijke energie
 • Helpt de cellen te beschermen tegen oxidatieve schade door zonlicht

Het aanvullen van je dagelijkse voeding met extra vitamine C kan dus aan te raden zijn.

Multivitamines

Naast vitamine C hebben we ook andere vitamines nodig om gezond te blijven. Lukt het je niet altijd om te eten volgens de Schaal van Vijf? Je kan dan het beste multivitamines nemen om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen als aanvulling op de voeding binnen te krijgen. Het gebruik van multivitamines heeft de volgende voordelen:

 • Multivitamines zijn een goede aanvulling op je dagelijkse voeding.
 • Multivitamines zijn klein en handzaam. Handig dus om mee te nemen.

Tips voor ondersteuning van je weerstand

 
 • 1 Groenten en fruit zitten vol vitamine C. Denk aan groenten als spinazie, rode kool, spitskool en natuurlijk aardappels. Eet dagelijks twee stuks fruit, zoals sinaasappels en peren. Drink een gezonde fruitdrank wanneer je geen fruit in huis hebt.
 • 2 Eet gevarieerd en vers. Zorg er dus voor dat je naast vlees ook regelmatig kip en vis eet.
 • 3 Goed slapen zorgt voor een betere weerstand. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je je de volgende dag weer fit en energiek voelt.
 • 4 Sporten en goed bewegen dragen bij aan een betere weerstand. Met sporten zweet je afvalstoffen uit. Daarnaast maakt het je ook fitter en beter bestand tegen mogelijke aanvallen op het afweersysteem.
 • 5 Het is belangrijk om voldoende te drinken. Door anderhalf á twee liter water per dag te drinken worden afvalstoffen in voldoende mate verdreven.
 • 6 Stress is een belangrijke oorzaak van een lage of verminderde weerstand. Pak daarom af en toe een moment voor jezelf in drukke tijden. Wanneer je dit niet doet zal je merken dat je weerstand afneemt.
 • 7 Alcohol kan zorgen voor een mindere weerstand. Zorg er daarom voor dat je tijdens het nuttigen van alcohol altijd een paar glazen water drinkt.
 • 8 Gebruik eventueel extra vitamine C om je weerstand te ondersteunen. Voedingssupplementen zijn er speciaal voor mannen, vrouwen en kinderen.

Veelgestelde vragen over weerstand

Wat is het verschil tussen vitamines en mineralen?

Vitamines en mineralen hebben meer overeenkomsten dan verschillen. In het lichaam zijn beiden onmisbaar bij veel processen. Het enige verschil is scheikundig van aard: vitamines zijn organische stoffen en komen dus uit de levende natuur, terwijl mineralen anorganische stoffen zijn en dus uit de dode natuur komen. Vergelijk het met suiker, dat organisch is (uit suikerbiet gewonnen), terwijl keukenzout anorganisch is (uit zoutmijnen gewonnen).

Hoeveel vitamines is aanbevolen?

Adviezen over hoeveel vitamines en mineralen er per dag aanbevolen worden, zijn opgesteld door de Gezondheidsraad, de Nordic Council (NC), de EFSA en het Institute of Medicine (IOM). Dit zijn adviesorganen van de overheid. De ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid’ (ADH) kan verschillen per leeftijdsgroep en per geslacht.

Wat is vitamine C precies en waar zit dit in?

Vitamine C (ascorbinezuur), een wateroplosbare vitamine, is de meest bekende weerstandsvitamine. Vitamine C ondersteunt je weerstand, maar draagt ook bij aan behoud van botten en sterke tanden. Het ondersteunt een goed functionerend zenuwstelsel en draagt bij aan de energiestofwisseling. Ook bevordert vitamine C de opname van ijzer.

Zijn de verschillende ROTER vitamine C producten geschikt voor vegetariërs?

Ja, alle ROTER vitamine C producten zijn geschikt voor vegetariërs.

Ik ben zwanger, mag ik dan vitamine C slikken?

Je kunt de kauwtabletten gerust innemen tijdens je zwangerschap (behalve de Forte Weerstand). Je doet er goed aan om het gebruik van vitamine C bruistabletten tijdens de zwangerschap te overleggen met je huisarts.

Mag ik de ROTER vitamine C producten gedurende borstvoeding gebruiken?

Ja, je kunt de kauwtabletten gerust gebruiken (behalve de Forte Weerstand). Je doet er goed aan om het gebruik van vitamine C bruistabletten tijdens het geven van borstvoeding te overleggen met je huisarts.

Is het tijdstip waarop je een multivitamine inneemt belangrijk?

Het beste is om een multivitamine tijdens de maaltijden in te nemen. De vet oplosbare vitamines worden namelijk beter opgenomen in combinatie met de maaltijd, die doorgaans een hoeveelheid vet bevat. Ook vitamine C kun je beter tijdens de maaltijd innemen.

Hoe moet ik de ROTER 2in1 multivitaminen tabletten innemen?

Dit zijn sliktabletten en dien je met een beetje water in te nemen. Het zijn geen kauwtabletten! Je mag ze eventueel wel breken of vermalen indien je het tablet te groot vindt.

Vanaf welke leeftijd zijn de ROTER 2in1 multivitaminen sliktabletten geschikt?

De ROTER 2in1 multivitaminen zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar (dosering 1 tablet). ROTER Multivitaminen 2in1 met extra vitamine D is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar (dosering 2 tabletten).

Mag ik de ROTER 2in1 multivitaminen tijdens de zwangerschap gebruiken?

Nee, je kunt deze niet tijdens de zwangerschap gebruiken vanwege een mogelijke overdosis vitamine A.

Mag ik de ROTER 2in1 multivitaminen tijdens de borstvoeding gebruiken?

Ja, je kunt deze producten gerust gebruiken tijdens de borstvoedingsperiode (dosering 1 tablet per dag).

Zit er suiker en/of zoetstof in de ROTER 2in1 multivitaminen?

Nee, er zit geen suiker en ook geen zoetstoffen in deze producten.

Zijn de ROTER Vitagums geschikt voor vegetariërs?

Nee, alle drie de producten (adult, teens, kids) zijn niet geschikt voor vegetariërs.

Zijn de ROTER Vitagums in stripverpakking nog verkrijgbaar?

Nee, deze zijn uit het assortiment genomen.

Wat is de afkomst van de gelatine in de ROTER Vitagums?

In alle drie de producten (adult, teens, kids) zit varkensgelatine.

Zit er suiker in de ROTER Vitagums?

Ja, er zit suiker in. 1.5 gram per gum kids, 1.3 gram per gum teens, 3.0 gram per gum adult.

Zitten er gluten in de ROTER Vitagums?

Nee, de ROTER vitagums zijn glutenvrij.

Mag ik de ROTER vitamine producten nog na de houdbaarheidsdatum gebruiken?

Na de houdbaarheidsdatum kunnen wij de kwaliteit niet meer garanderen en zijn wij niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen. Je kunt dan het beste een nieuw exemplaar aanschaffen.

* Nielsen MAT P6 2015 in units