Symptomen blaasontsteking

Ben je op de hoogte van de symptomen van een blaasontsteking? Daarmee kun je tijdig een mogelijke blaasontsteking herkennen en actie ondernemen.

Symptomen van een blaasontsteking

De symptomen van een blaasontsteking zijn vaak duidelijk aanwezig, waardoor een blaasontsteking meestal ook goed te herkennen is. Dat is maar goed ook, wanneer een blaasontsteking namelijk niet tijdig herkend en behandeld wordt kan het in zeldzame gevallen leiden tot een nierbekkenontsteking, wat moeilijker te behandelen is.

Standaard symptomen van een blaasontsteking

Symptomen van een blaasontsteking zijn voor zowel mannen, vrouwen als kinderen vrijwel identiek. De meest gangbare symptomen waaraan je een blaasontsteking kunt herkennen brengen de volgende indicaties met zich mee:

  • Je voelt regelmatig drang om te plassen. Het kan zelfs terugkomen direct nadat je hebt geplast, waardoor je het gevoel hebt constant naar het toilet te moeten
  • Een pijnlijk en branderig gevoel bij het plassen. Heb je alleen hier last van dan hoeft het niet per se te betekenen dat je mogelijk een blaasontsteking hebt, een andere mogelijkheid is dat je een ontsteking aan de urinebuis hebt
  • Pijn of druk in de onderbuik. Veel mensen ervaren dat ook wel als een opgeblazen gevoel
  • De urine ruikt sterk, ziet er vaak troebel uit of er zit zelfs een beetje bloed bij. Dit is één van de sterkste symptomen waaraan je blaasontsteking kan herkennen
  • Naast pijn in de onderbuik kan je ook pijn in je bekken of rug ervaren

 

Bovenstaande klachten zijn symptomatisch voor een blaasontsteking. Heel soms kan je ook nog last van koorts hebben. Het tegenovergestelde is uiteraard ook mogelijk, dat je last hebt van een blaasontsteking, maar er geen last van hebt. Waarschijnlijk gaat de blaasontsteking dan weer vanzelf over zonder dat je er erg in hebt.

 • Traditioneel kruidengeneesmiddel bij blaasontsteking

  ROTER Uva Ursi* ROTER Uva Ursi*
 • 5-daagse kuur tegen blaasontsteking, klinisch bewezen

  4.5/5 (3)
  Symptomen blaasontsteking ROTER Cysticare*
 • Met werkzaam cranberry-extract bij blaasontsteking

  4.5/5 (2)
  Symptomen blaasontsteking ROTER Cystiberry*

Symptomen voor verschillende doelgroepen

De symptomen van een blaasontsteking zijn voor de meeste volwassen mannen en vrouwen net als voor oudere kinderen gelijk. Er zijn echter een aantal doelgroepen waarbij de symptomen van een blaasontsteking anders zijn en daardoor soms ook moeilijker te herkennen.

Symptomen van een blaasontsteking bij baby’s en peuters

Bij baby’s en jonge kinderen is het belangrijk om de symptomen van een blaasontsteking goed te herkennen, zeker omdat ze zelf nog niet aan kunnen geven waar ze last van hebben. De kans is namelijk groter dat bij baby’s en peuters een infectie in de blaas ook de nieren bereikt. Let daarom extra goed op bij de volgende symptomen:

  • Langdurige koorts waarbij het kind tekenen van vermoeidheid vertoont
  • Slechtruikende, troebele urine
  • Een belangrijk symptoom is wanneer je kind weer gaat bedplassen wanneer zindelijkheid eerder wel het geval was
  • Bij baby’s is overgeven ook vaak één van de symptomen

 

Waar je als volwassene er vaak zeker van kunt zijn dat je bij bepaalde symptomen te maken hebt met een blaasontsteking zullen baby’s en jonge kinderen altijd verder onderzocht moeten worden op de aanwezigheid van luchtweginfecties. Raadpleeg daarom altijd een arts als je het vermoeden hebt dat je baby of peuter last heeft van een blaasontsteking.

 

 

Symptomen van een blaasontsteking bij senioren

De ‘normale’ symptomen van een blaasontsteking die volwassenen voelen kunnen bij ouderen afwezig of veranderd zijn. Dan gaat het met name over symptomen als:

  • Mentale kenmerken als verwarring of stemmingswisselingen
  • Misselijkheid en/of overgeven
  • Kortademig zijn
  • Hoesten

 

Het kan bij ouderen voorkomen dat een blaasontsteking ontstaat in combinatie met een andere aandoening. Dat maakt het bij deze doelgroep vaak wat lastiger om de juiste diagnose van blaasontsteking vast te stellen door de huisarts.