Blaasontsteking?
ROTER kan je er vanaf helpen

Bijna 4 miljoen vrouwen heeft wel eens last van een blaasontsteking. Gelukkig kun je dit zelf eenvoudig behandelen.

Bekijk onze laatste commercial
Nr 1 in middelen tegen blaasontsteking**

Hoe herken ik de symptomen van een blaasontsteking?

Blaasontsteking symptomen, hoe herken je ze? Bij een beginnende blaasontsteking uiten de symptomen zich soms alleen in een pijnlijk, drukkend gevoel in de onderbuik en heb je vaak het gevoel dat je moet plassen terwijl er niets uit komt. Bij een zware blaasontsteking kan het zelfs zo zijn dat je drie dagen met koorts op bed ligt en er bloed in de urine zit. Neem in dat geval contact op met de huisarts. Er zijn dus verschillende blaasontsteking symptomen: van een lichte of beginnende blaasontsteking met weinig verschijnselen tot een zware blaasontsteking waar je goed ziek van bent.

Je hebt mogelijk een (beginnende) blaasontsteking als je één of meer van onderstaande symptomen herkent:

 • Vaak moeten plassen
 • Gevoel hebben te moeten plassen terwijl de blaas niet vol is
 • Branderig of pijnlijk gevoel tijdens het plassen
 • Slecht ruikende of troebele urine
 • Soms zit er bij een ontsteking bloed in de urine
 • Pijn in de onderbuik
 • Ziek, zwak of koortsig gevoel
 • Drukkend gevoel in de lage bekken

Onze middelen tegen blaasontsteking

 • Traditioneel kruidengeneesmiddel bij blaasontsteking

  ROTER Uva Ursi* ROTER Uva Ursi*
 • 5-daagse kuur tegen blaasontsteking, klinisch bewezen

  4.5/5 (3)
  Voor blaasontsteking* ROTER Cysticare*
 • Met werkzaam cranberry-extract bij blaasontsteking

  4.5/5 (2)
  Voor blaasontsteking* ROTER Cystiberry*

Alles over blaasontsteking

 

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking is een pijnlijke en vervelende ontsteking van de blaaswand. Het is een veelvoorkomend probleem waar vooral vrouwen last van hebben. Als je de symptomen van een blaasontsteking snel herkent en een blaasontsteking tijdig behandelt is het gelukkig geen gevaar voor je algehele gezondheid..

Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën van buitenaf. Die komen via de urinebuis terecht in de blaas en hechten zich aan de blaaswand, waardoor deze gaat ontsteken. Dit zorgt voor een branderig gevoel tijdens het plassen en uiten zich in andere blaasontsteking symptomen, zoals het gevoel dat je moet plassen, zelfs wanneer je blaas niet vol is.

Bij 50-60% van alle vrouwen doen zich minstens 1 keer in hun leven de symptomen van blaasontsteking voor en krijgen ze ook daadwerkelijk een blaasontsteking. In Nederland gaat het om bijna 4 miljoen vrouwen die er wel eens last van hebben. Mannen en kinderen kunnen uiteraard ook een blaasontsteking krijgen, alleen liggen voor deze groepen de aantallen een stuk lager. Heb je al eens eerder een blaasontsteking gehad? Dan is de kans groot dat je dit nog een keer krijgt. Bijna 50% van de vrouwen krijgt een tweede infectie binnen 12 maanden na de eerste blaasontsteking. Houden de klachten langdurig aan dan spreekt men ook wel van een chronische blaasontsteking.

Bekijk onze video over blaasontsteking
Wat is een blaasontsteking?

Wat veroorzaakt een blaasontsteking?

Blaasontstekingen worden veelal veroorzaakt door de door Eschericia bacterie, beter bekend als E.coli. Deze bacterie is erg nuttig voor onze dikke darm, maar is daarbuiten minder onschuldig.

Bij een blaasontsteking komt de E.coli bacterie uit de anus terecht in je blaas via de urinebuis. Daar hecht deze zich vast aan de blaas en urinewegen. Eenmaal genesteld begint deze zich te vermenigvuldigen en veroorzaakt blaasontsteking symptomen en leidt in de meeste gevallen vervolgens tot een blaasontsteking.

Een veelvoorkomend misverstand is dat een lage weerstand, je plas te lang ophouden of een vieze wc-bril een blaasontsteking kunnen veroorzaken. Dit is niet zo! Blaasontsteking kan worden veroorzaakt door verkeerd afvegen (de juiste manier is van voor naar achter vegen), nauwsluitende of slecht ademende kleding en niet plassen na de seks. 

Er zijn dus verschillende manieren waarop de E.coli bacterie in je urinebuis en blaas terecht kan komen. Bekijk hieronder onze tips om de kans op blaasontsteking te verkleinen en mogelijk te voorkomen.

Wat veroorzaakt een blaasontsteking?

Tips om een blaasontsteking te voorkomen

 
 • 1 Drink veel, anderhalf tot twee liter per dag Dit zorgt voor een natuurlijke doorspoeling.
 • 2 Houd de plas niet op, maar ga bij aandrang gelijk naar het toilet.
 • 3 Vermijd nauwsluitende (onder)broeken: Dit helpt irritatie van de urinebuis te voorkomen.
 • 4 Zorg voor warme kleding:vooral het onderlichaam en de voeten moeten warm blijven.
 • 5 Zorg voor goede hygiene:reinig het onderlichaam van voren naar achteren om te voorkomen dat bacteriën in de plasbuis terechtkomen. Of probeer te deppen in plaats van te vegen. Was daarna zorgvuldig de handen.
 • 6 Neem een douche in plaats van een bad en vermijd warme baden en jacuzzi's.
 • 7 Vermijd suikerhoudend voedsel (bacteriën voeden zich met suiker)
 • 8 Reinig jezelf voor de geslachtsgemeenschap en ook erna. Plas direct na de seks.
 • 9 Plas regelmatig. Dit spoelt de bacteriën naar buiten en zorgt dat deze zich niet aan de blaaswand kunnen hechten.
 • 10 Hanteer geen overdreven hygiënische maatregelen als verschalende zepen en cosmetica: de vagina is zelfreinigend. Vermijd ook het gebruik van intieme sprays. Deze kunnen je urinekanaal irriteren.
Zwangerschap

Zwangerschap

Als je zwanger bent, heb je meer kans om een blaasontsteking te krijgen. Een blaasontsteking is op zichzelf niet gevaarlijk voor je baby, maar als je deze niet behandelt kan de blaasontsteking overgaan in een nierbekkenontsteking. En dit vormt wél een gevaar voor je kindje en voor jezelf.

Veel vrouwen vragen zich af of ze tijdens de zwangerschap - of tijdens de borstvoeding - een middel tegen blaasontsteking mogen gebruiken. ROTER Cystiberry is geschikt als je zwanger bent of borstvoeding geeft, indien je de instructies in de gebruiksaanwijzing volgt. Het is echter aan te raden, voordat je het product gaat gebruiken, om in geval van zwangerschap eerst je huisarts te raadplegen.

Ook als je nog niet zwanger bent maar dit wel wilt worden, kun je het beste eerst overleggen met de huisarts voordat je een product gebruikt.

 

 

Veelgestelde vragen over blaasontsteking

Als je twee ROTER Cysticare capsules per dag moet innemen, mogen deze dan tegelijkertijd worden ingenomen?

Het is beter als er ongeveer 12 uur zit tussen het innemen van de capsules. Je kunt er bijvoorbeeld één 's morgens en één laat in de avond nemen.

Ik ben een moeilijke slikker, mag ik de capsules openmaken?

Je kunt de capsules gerust openmaken en de inhoud bijvoorbeeld over je eten strooien, maar let erop dat het eten niet te warm is. Weet wel dat het poeder uit de capsule een zeer sterke geur en smaak kan hebben.

Waar zijn de producten verkrijgbaar?

U kunt terecht bij uw plaatselijke drogisterij/apotheek of bijvoorbeeld online via www.drogisterij.net

Mogen de producten samen met anti-biotica worden ingenomen?

Ja, dat is geen probleem. Echinacea best na antibiotica te gebruiken om volgende blaasontsteking te voorkomen.

Wat is hydroxypropylmethylcellulose (100% HPM)?

HPMC is het materiaal waaruit de capsules zelf zijn opgebouwd. HPMC is een polymeer, een cellulosederivaat en is niet van dierlijke oorsprong.

Vanaf welke leeftijd kunnen de producten gebruikt worden?

Roter Cystiberry is (officieel) geschikt vanaf 12 jaar (meisjes onder de 12 jaar mogen het ook gebruiken, bij al te jonge kids altijd advies aan de huisarts vragen en bij jongens ook) Roter Cysticare is geschikt vanaf 14 jaar, Roter Echinacea is geschikt vanaf 12 jaar.

Kunnen de producten gebruikt worden bij zwangerschap en borstvoeding?

Voor zover bekend kan ROTER Cystiberry gebruikt worden tijdens de zwangerschap of bij het geven van borstvoeding, indien het wordt gebruikt volgens de aanwijzingen en de aanbevolen dosis. Het is echter aan te raden om uw huisarts te raadplegen voorafgaand aan het gebruik tijdens de zwangerschap en borstvoeding.

Kunnen de producten gebruikt worden door mensen die zwanger willen worden?

Altijd in overleg met de huisarts

Moeten de capsules voor/na of tijdens de maaltijd worden ingenomen?

Werkzaamheid van de producten wordt niet beïnvloed door of gerelateerd aan voedselopname. U kunt zelf een keuze maken wat voor u het beste uitkomt.

In geval er twee capsules per dag worden ingenomen mag dit dan tegelijkertijd worden ingenomen?

Bij voorkeur niet alles in één keer in nemen maar met 12 uur interval ( bijvoorbeeld 1 s'morgens en 1 laat in de avond of s'nachts).

Zit er gelatine in de producten? Van welke oorsprong is dit?

Roter Echinacea zit geen gelatine. In de Roter Cystiberry zit geen gelatine. Roter Cysticare bevat wel gelatine (van dierlijke oorsprong (varkens).

Zitten er kleurstoffen in de capsules van ROTER Cystiberry en Roter Cysticare?

Alleen het omhulsel bevat natuurlijke kleurstoffen. U kunt dan eventueel de inhoud eruit halen en over het eten strooien.

Zijn de producten geschikt voor vegetariërs?

Roter Echinacea is geschikt voor vegatatiers. Roter Cysticare is niet geschikt. Roter Cystiberry wel geschikt.

Hoe voorkom ik een blaasontsteking?

Veel drinken, niet de plas ophouden, plas de blaas helemaal leeg, draag katoenen ondergoed, zorg voor een goede hygiëne, plas na het vrijen, houdt de urine zuur, gebruik Roter producten preventief en/of ter voorkoming van blaasontsteking.

Ik heb moeite om de capsule in te slikken, wat moet ik doen?

Breek de capsule open en meng de inhoud met bv. yoghurt, melk of water.

Waarom komt blaasontsteking vaker voor bij vrouwen dan bij mannen?

Dit komt doordat vrouwen een kortere urineblaas hebben en daardoor vatbaarder zijn voor infecties.

* Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. ** Nielsen MAT P12 2014 in euro’s.