Urineweginfectie

Je hebt mogelijk een (beginnende) blaasontsteking (urineweginfectie) als je één of meer van onderstaande symptomen herkent:

 • Vaak moeten plassen
 • Gevoel hebben te moeten plassen terwijl de blaas niet vol is
 • Branderig of pijnlijk gevoel tijdens het plassen
 • Slecht ruikende of troebele urine
 • Soms zit er bij een ontsteking bloed in de urine
 • Pijn in de onderbuik
 • Ziek, zwak of koortsig gevoel
 • Drukkend gevoel in het lage bekken

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking is een pijnlijke en vervelende ontsteking van de blaaswand. Het is een veelvoorkomend probleem waar vooral vrouwen last van hebben. Als je de symptomen van een blaasontsteking snel herkent en een blaasontsteking tijdig behandelt is er gelukkig geen gevaar voor je algehele gezondheid. Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Die komen via de urinebuis terecht in de blaas en hechten zich aan de blaaswand, waardoor deze gaat ontsteken. Dit zorgt voor een branderig gevoel tijdens het plassen en uit zich in andere blaasontsteking symptomen, zoals het gevoel dat je moet plassen, zelfs wanneer je blaas niet vol is.

Blaasontsteking is een gezondheidsprobleem dat wereldwijd miljoenen mensen per jaar treft. Vrouwen worden 50 keer vaker getroffen dan mannen. Bij bijna de helft van alle vrouwen doet zich minstens 1 keer in hun leven de symptomen van blaasontsteking voor en krijgen ze ook daadwerkelijk een blaasontsteking. Heb je al eens eerder een blaasontsteking gehad? Dan is de kans groot dat je dit nog een keer krijgt. Ongeveer 20% van de vrouwen heeft herhaaldelijk blaasontstekingen. Houden de klachten langdurig aan dan spreekt men ook wel van een chronische blaasontsteking.

Blaasontsteking bij mannen?

Blaasontsteking komt ook bij mannen voor, maar minder vaak dan bij vrouwen. Bij een man gaat blaasontsteking soms samen met een ontsteking van de prostaat. In zeldzame gevallen kan blaasontsteking overgaan in een nierbekkenontsteking.

Wat veroorzaakt een blaasontsteking?

Blaasontstekingen worden veelal veroorzaakt door de door Escherichia coli bacterie, beter bekend als E.coli. Deze bacterie is erg nuttig in onze dikke darm, maar is daarbuiten minder onschuldig. Bij een blaasontsteking komt de E.coli bacterie uit de anus terecht in je blaas via de urinebuis. Daar hecht deze zich vast aan de blaas en urinewegen. Eenmaal genesteld begint deze zich te vermenigvuldigen en veroorzaakt blaasontsteking symptomen en leidt in de meeste gevallen vervolgens tot een blaasontsteking. Een veelvoorkomend misverstand is dat een lage weerstand, je plas te lang ophouden of een vieze wc-bril een blaasontsteking kunnen veroorzaken. Dit is niet zo! Blaasontsteking kan worden veroorzaakt door verkeerd afvegen (de juiste manier is van voor naar achter vegen), nauwsluitende of slecht ademende kleding en niet plassen na de seks. Er zijn dus verschillende manieren waarop de E.coli bacterie in je urinebuis en blaas terecht kan komen. Bekijk hieronder onze tips om de kans op blaasontsteking te verkleinen en mogelijk te voorkomen.

Tips om een blaasontsteking te voorkomen

 1. Drink veel, anderhalf tot twee liter per dag Dit zorgt voor een natuurlijke doorspoeling.
 2. Houd de plas niet op, maar ga bij aandrang gelijk naar het toilet.
 3. Vermijd nauwsluitende (onder)broeken: Dit helpt irritatie van de urinebuis te voorkomen.
 4. Zorg voor warme kleding: vooral het onderlichaam en de voeten moeten warm blijven.
 5. Zorg voor goede hygiëne: reinig het onderlichaam van voren naar achteren om te voorkomen dat bacteriën in de plasbuis terechtkomen. Of probeer te deppen in plaats van te vegen. Was daarna zorgvuldig de handen.
 6. Neem een douche in plaats van een bad en vermijd warme baden en jacuzzi’s.
 7. Reinig jezelf voor de geslachtsgemeenschap en ook erna. Plas direct na de seks.
 8. Plas regelmatig. Dit spoelt de bacteriën naar buiten en zorgt dat deze zich niet aan de blaaswand kunnen hechten.
 9. Hanteer geen overdreven hygiënische maatregelen, de vagina is zelfreinigend.

 

Product Foto

ROTER Cysticare

Bij blaasontsteking

Bekijk
Product Foto

ROTER Cysticare

Bij blaasontsteking

Bekijk