Pijn of koorts verlichten? Paracetamol van ROTER helpt!

Meer dan drie miljoen Nederlanders hebben weleens last van pijn. Daarvan heeft zelfs één op de vijf gemiddeld 1 dag per week hoofdpijn. Naast hoofdpijn komen kiespijn, koorts, menstruatiepijn en last van de rug regelmatig voor. Pijnstillers zoals paracetamol kunnen je helpen deze pijn of koorts te verlichten of tegen te gaan.

ROTER Smelt Paracetamol, top 5 A-merk pijnstiller van NL!**

Paracetamol, waarvoor kan ik het gebruiken?

Soorten pijn

In ons dagelijkse leven komen we verschillende soorten pijn tegen. We hebben allemaal weleens last van kleine pijntjes waarvan we de oorzaak kennen en die ook vanzelf weer overgaan. Soorten pijn waar we het meeste mee te maken krijgen zijn:

 • hoofdpijn
 • lage rugpijn
 • menstruatiepijn
 • kiespijn


In sommige gevallen kan je zelf al het nodige doen om de pijn wat te verzachten. Met rugpijn is het bijvoorbeeld goed om veel te wandelen. Een goede nachtrust en ontspanning kan ervoor zorgen dat hoofdpijn vermindert.

Paracetamol als pijnstiller

Pijn kan soms zo vervelend zijn, dat je de pijn graag wilt verlichten. Je kan dan eventueel pijnstillers gebruiken om de ergste pijn tegen te gaan. Ook bij hevige koorts of een stevige griepaanval kunnen pijnstillers helpen om pijn en koorts te verminderen. Paracetamol is de meest gebruikte en meest bekende pijnstiller. Daarnaast zijn er voor paracetamol niet veel bijwerkingen bekend, mits gebruikt volgens de bijsluiter.

Onze middelen om pijn te verlichten

Alles over pijn en paracetamol

 

Wat is pijn?

Pijn kan erg vervelend zijn, maar het is wel erg belangrijk om pijn te voelen! Je lichaam wordt dan namelijk gewaarschuwd dat er iets mis is, zodat je daar op kan reageren.

Pijn, hoe werkt het?

Pijn kan ontstaan door een beschadiging in je lichaam of als iets niet werkt zoals het hoort. Je lichaam reageert vervolgens door stoffen aan te maken die pijnzenuwen prikkelen. Deze prikkels zorgen ervoor dat je via je hersenen bewust wordt van deze pijn en je gewezen wordt op de oorzaak van de pijn. Er zijn 2 typen pijn: acute pijn en chronische pijn.

Acute pijn

Acute pijn komt het meeste voor. Het is pijn die plotseling ontstaat, vaak door een duidelijk aanwijsbare oorzaak, zoals jezelf stoten of in je vinger snijden. Maar daarnaast kan hoofdpijn, kiespijn, rugpijn ook tot de acute pijnklachten behoren. Als de pijn wat langer aanhoudt, zou je het kunnen verhelpen met paracetamol. Paracetamol is zonder recept verkrijgbaar.

Chronische pijn

Chronische pijn is pijn die langer aanhoudt dan drie tot zes maanden. Het kan het gevolg zijn wanneer de oorzaak van de pijn niet goed of onvoldoende behandeld is. Het advies is dan ook om je huisarts te raadplegen wanneer je langdurig last hebt van pijn.

Wat veroorzaakt pijn?

Pijn wordt veroorzaakt door prikkels. Welke prikkels onderscheiden we?

Prikkels als gevolg van beschadiging van de huid

Beschadiging van de huid wordt door externe prikkels veroorzaakt. De oorzaak is vaak duidelijk zodat er direct actie op ondernomen kan worden. Houdt deze pijn langer aan dan is het raadzaam om Paracetamol te gebruiken om de pijn te verlichten.

Interne pijnprikkels

Hoofdpijn, rugpijn, kiespijn, menstruatiepijn en pijn bij griep en koorts komen voort vanuit interne pijnprikkels. Deze pijn heeft vaak een acuut karakter en lijkt veelal uit te stralen naar de directe omgeving van waar de pijn zich bevindt. Veel voorkomende oorzaken van deze soorten pijn zijn:

 • Hoofdpijn. De meest voorkomende oorzaak van hoofdpijn is stress of spanning. Samen met rust en gebruik van paracetamol is deze pijn te verminderen.
 • Lage rugpijn. Acute rugpijn komt voor wanneer het bijvoorbeeld door verkeerd tillen ‘in de rug schiet’. Ook langdurig verkeerd zitten kan pijn in de rug opleveren. Deze ‘gewone’ rugpijn kan aanleiding geven paracetamol te gebruiken.
 • Kiespijn. Acute kiespijn wordt vaak veroorzaakt door een (tandvlees) ontsteking. Daarnaast kan een kapotte vulling of kies een vervelende, stekende pijn geven. Paracetamol kan helpen om de ergste pijn te verminderen.
 • Menstruatiepijn. Niet alle vrouwen hebben last van menstruatiepijn. In de regel is de menstruatiepijn op jongere leeftijd meer aanwezig, afnemend naarmate de leeftijd vordert. Een andere oorzaak van meer menstruatiepijn kan het gebruik van een spiraaltje (zonder hormonen) zijn.
 • Koorts. Koorts ontstaat doordat je een virus, zoals griep, of bacterie hebt opgelopen. Daarnaast kan je ook door gebruik van bepaalde geneesmiddelen koorts krijgen.

Paracetamol kan onder andere helpen om de ergste pijn te verminderen en ervoor te zorgen dat je minder last hebt van bovenstaande klachten. Het prettige is dat paracetamol zonder recept verkrijgbaar is.

Tips om pijn te voorkomen

 
 • 1 Als je hoofdpijn als gevolg van ziekte of griep voelt opkomen, dan zou je een pijnstiller zoals paracetamol kunnen nemen. Het kan de hoofdpijn in ieder geval verlichten.
 • 2 Hoofdpijn door drukte op werk? Goed uitrusten of slapen zorgt er meestal voor dat de hoofdpijn minder wordt of zelfs helemaal verdwijnt.
 • 3 Rugpijn is meestal het gevolg van een verkeerde belasting, zoals niet goed tillen. Gebruik bij het tillen meer je benen, houd bij het bukken en tillen je rug recht en span je buikspieren. Draai daarnaast bij het tillen nooit je rug. Doe regelmatig buik- en rug versterkende oefeningen om je houding en de kracht in je rug te verbeteren.
 • 4 De beste manier om kiespijn te voorkomen is het gezond houden van je tanden en tandvlees. Dat betekent niet teveel zoete voeding en dranken gebruiken.
 • 5 Tweemaal daags poetsen met fluoridetandpasta voorkomt veel tandproblemen en kiespijn.
 • 6 Is je menstruatiepijn zo heftig, dan kan je een pijnstiller zoals paracetamol nemen om de ergste pijn te verlichten totdat de menstruatiepijn weer wegtrekt.
 • 7 Zorg voor voldoende rust en ontspanning wanneer je last hebt van menstruatiepijn.
 • 8 Als je je wat grieperig voelt, dan kan een pijnstiller, zoals paracetamol helpen bij en mogelijke griep- of koortsaanval.
 • 9 Een gezonde voeding is cruciaal om je weerstand te versterken en daarmee mogelijk griep en koorts te voorkomen.

Veelgestelde vragen over pijn en koorts

Wat is pijn?

Pijn bestaat in verschillende vormen. Pijn kan komen door een beschadiging in je lichaam of als iets niet werkt zoals het hoort. De zenuwen in het beschadigde lichaamsdeel geven een seintje naar je hersenen en je voelt pijn. Soms heeft pijn geen duidelijke oorzaak en weten we niet waar de pijn vandaan komt.

In de meeste gevallen is paracetamol een goede manier om pijn te bestrijden. Het is te gebruiken bij veel soorten pijn, zoals kiespijn, rugpijn en pijn bij griep. Na een half uur tot 2 uur na inname merk je dat de pijn afneemt.

Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Wanneer neem ik paracetamol en wat doet paracetamol precies?

Paracetamol stilt de pijn en verlaagt de koorts. Paracetamol kan gebruikt worden bij verschillende soorten pijn, zoals: hoofdpijn, keelpijn, oorpijn, spierpijn en menstruatiepijn. Ook bij koorts en pijn bij griep en verkoudheid.

Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Wanneer neem ik ROTER APC/paracetamol/paracof? Wat zijn de verschillen?

ROTER Paracof is paracetamol met coffeïne. Coffeïne kan het pijnstillend effect van paracetamol versterken. ROTER Paracetamol is pijnstillend met het bekende ingrediënt. ROTER APC is een combinatie van acetylsalicylzuur, paracetamol en coffeïne. Acetylsalicylzuur staat bekend om zowel pijnstillende als ontstekingsremmende werking.

Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Wanneer werkt de ROTER paracetamol?

(Smelt)tabletten werken na een half uur tot 2 uur, zetpillen na 1 tot 2 uur. Gebruik paracetamol alleen als je pijn hebt. Stop als de pijn is verdwenen. Heb je na 2 dagen nog steeds pijn? Ga dan naar de huisarts.

Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking

Waar is ROTER paracetamol te koop?

Deze geneesmiddelen kun je kopen bij drogisterij en apotheek en online via bijvoorbeeld www.drogisterij.net of www.deonlinedrogist.nl.

Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Hoeveel dagen achtereen mag je ROTER paracetamol gebruiken?

Gebruik je paracetamol meer dan 14 dagen per maand tegen hoofdpijn? Dit kan juist hoofdpijn veroorzaken. Neem contact op met je huisarts. Als je meerdere weken een hoge dosering gebruikt, heb je een kleine kans op schade aan lever, nieren en/of bloed. Overleg langdurig gebruik met je huisarts.

Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Vanaf welke leeftijd mag ROTER paracetamol worden gebruikt?

• Paracetamol vanaf 6 jaar

Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Wat is de dosering van ROTER paracetamol voor kinderen?

• Kinderen vanaf 6 tot 9 jaar: ½ tablet per keer. Max 4 tot 6 keer per 24 uur
• Kinderen van 9 tot 12 jaar: 1 tablet per keer. Max 3 tot 4 x per 24 uur
• Kinderen van 12 tot 15 jaar. 1 tablet per keer. Max 4 tot 6 keer per 24 uur

Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Werkt ROTER paracetamol bloed verdunnend? Kan dit worden gebruikt na het trekken van een tand of kies als de bloeding gestopt is?

Werkt niet bloed verdunnend, paracetamol kan dan ook prima worden gebruikt bij pijn als gevolg van het trekken van een tand of kies.

Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Kan ROTER paracetamol gebruikt worden met andere geneesmiddelen?

Gebruik niet tegelijk ook andere pijnstillers of griep- en verkoudheidsmiddelen die paracetamol bevatten. Controleer altijd de samenstelling van geneesmiddelen zonder én met recept. Veel medicijnen tegen hoofdpijn, pijn bij griep of verkoudheid bevatten onder andere paracetamol. Als je deze middelen gebruikt naast dit middel heb je kans te veel paracetamol binnen te krijgen.

Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Kan ROTER paracetamol worden gebruikt tijdens zwangerschap of het geven van borstvoeding?

Tijdens zwangerschap en borstvoeding alleen paracetamol gebruiken op advies van een arts.

Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Mag ik zomaar stoppen met het gebruik van ROTER paracetamol?

Je kunt op elk moment in één keer met het gebruik van paracetamol stoppen.

Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Bevat ROTER paracetamol gluten?

Nee (geldt voor ROTER Paracetamol 500mg, ROTER Smelt Paracetamol 500mg en ROTER Smelt Paracetamol 250mg Junior)

Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Bevat ROTER paracetamol suiker? Geschikt voor diabetici?

Is geschikt voor diabetici (geldt voor ROTER Paracetamol 500mg, ROTER Smelt Paracetamol 500mg en ROTER Smelt Paracetamol 250mg Junior).

Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Ik heb een koemelkallergie en mag daarom geen producten gebruiken met lactose. Is ROTER paracetamol dan een geschikte pijnstiller voor mij?

Ja (geldt voor ROTER Paracetamol 500mg, ROTER Smelt Paracetamol 500mg en ROTER Smelt Paracetamol 250mg Junior)

Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Ik volg een natriumarm dieet. Mag ik ROTER paracetamol gebruiken?

Ja (geldt voor ROTER Paracetamol 500mg, ROTER Smelt Paracetamol 500mg en ROTER Smelt Paracetamol 250mg Junior)

Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van het gebruik van ROTER paracetamol en hoe vaak komen ze voor?

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

• Medicijnafhankelijke hoofdpijn. Deze hoofdpijn kan ontstaan als je dit medicijn meer dagen wel dan niet tegen hoofdpijn gebruikt. Na enige tijd ontstaat de hoofdpijn als je het medicijn even niet slikt of later dan gebruikelijk. Je kunt er zo afhankelijk van worden.
• Overgevoeligheid voor paracetamol. Dit merk je aan huiduitslag, galbulten en een enkele keer aan benauwdheid. Raadpleeg bij deze verschijnselen je arts. Geef aan de apotheek door dat je overgevoelig bent voor paracetamol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat je paracetamol niet opnieuw krijgt.
• Ben je van negroïde afkomst of kom je uit het Middellandse Zeegebied, dan kán het zijn (maar dat hoeft niet) dat je een aangeboren enzymgebrek hebt (G6PD-deficiëntie). Dit medicijn kan dan een ernstige bloedafwijking veroorzaken. Stop meteen met het gebruik bij klachten als vermoeidheid of duizeligheid. Neem contact op met je arts. Meld het enzymgebrek ook altijd bij je apotheek!

Raadpleeg je arts als je last hebt van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als je andere bijwerkingen ervaart waar je je zorgen over maakt.

Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Wat zijn de risico’s van ROTER paracetamol bij verkeerd gebruik (niet volgens de bijsluiter)?

Verschijnselen van overdosering kunnen onder meer zijn: misselijkheid, braken, pijn in de maagstreek, slaperigheid, duizeligheid en diarree. Wanneer te veel paracetamol is gebruikt, moet onmiddellijk contact worden opgenomen met de arts of apotheker.

Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Kan ik met ROTER paracetamol autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

• Autorijden: Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.
• Alcohol drinken: Normaal gebruik van alcohol is geen probleem. Mensen die overmatig alcohol gebruiken hebben door paracetamol meer kans op leverbeschadiging.
• Alles eten en drinken: Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen (behalve alcohol).

Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

* Lees voor gebruik de bijsluiter. ** Nielsen MAT P6 2015 in units