Droge hoest? ROTER helpt het hoesten verlichten

Hoesten komt gedurende het hele jaar voor. De piek zit in de wintermaanden, maar je kunt net zo goed ook in de zomer tegen een vervelende hoest aanlopen. Het is daarbij heel gewoon om hoestsiroop of hoesttabletten te nemen om te helpen het hoesten te verminderen.

ROTER Noscapect, als nummer 2 verkocht tegen droge hoest!**

Hoe herken ik wat voor hoest ik heb?

Hoesten kan erg vervelend zijn. Soms gaat het vanzelf over, maar het hoesten kan ook lange tijd aanhouden, zeker als je keel geïrriteerd raakt door deze hoest. Voordat je naar de drogist gaat om iets voor het hoesten te halen is het belangrijk om te weten, waar je precies last van hebt. Op die manier kan je het probleem beter aanpakken. We onderscheiden namelijk twee soorten hoest:

 • Vastzittende hoest
 • Droge hoest


Droge hoest kan nog verder onderverdeeld worden in kriebelhoest en prikkelhoest. Maar hoe weet je nou van welke hoest je last hebt? Vastzittende hoest en droge hoest verschillen van elkaar door de bijbehorende symptomen:

Vastzittende hoest


 • Vastzittend slijm is moeilijk op te hoesten
 • Slijm dat achterblijft zorgt voor kriebel in de keel
 • Vaak lange, harde hoestbuien

Droge hoest


 • Vervelende kriebel/lichte pijn in de keel
 • Weinig tot geen ophoesten van slijm
 • Frequentie en daarmee irritatie van keel neemt steeds sneller toe


Het is duidelijk dat vastzittende en droge hoest twee totaal verschillende soorten hoest zijn en dus ook beide een andere aanpak nodig hebben.
Een droge hoest kan erg pijnlijk zijn, maar ook zeer vermoeiend doordat de hoestbuien je ’s nachts uit je slaap houden. In deze gevallen is het raadzaam middelen te gebruiken tegen deze hoest. ROTER Noscapect* helpt je daarbij de hoestprikkel te verminderen.

Onze middelen tegen hoest

Alles over hoesten

 

Wat is hoest?

Hoesten is een natuurlijke reactie van ons lichaam om onze luchtpijp en bovenste luchtwegen schoon te maken. Wanneer onze luchtwegen geprikkeld raken door bijvoorbeeld een infectie, stof of roken zullen de gevoelige slijmvliezen slijm produceren. Dit slijm raak je kwijt door het op te hoesten, waardoor de schadelijke stoffen weer verwijderd worden. Het kan dan ook geen kwaad om af en toe te hoesten. Let wel  op wanneer het hoesten zonder aanwijsbare reden lang aanhoudt of je last krijgt van een droge hoest.

Droge hoest

Bij droge hoest heb je ook last van geïrriteerde slijmvliezen en/of luchtwegen, met het verschil dat je geen slijm ophoest. Het kenmerkt zich door een vervelende kriebel of pijnlijke prikkel die hoesten tot gevolg heeft. Het hoesten zal korte tijd verlichtend werken, totdat de frequentie en hardheid van het hoesten toenemen, waardoor er meer irritatie ontstaat. Een klein kuchje kan daardoor uitgroeien tot een meer langdurige, vermoeiende en soms ook pijnlijke ervaring.

ROTER Noscapect*

Voordat je het punt hebt bereikt dat je echt veel last krijgt van deze droge hoest is het handig om iets te gebruiken waardoor de irritatie van de luchtwegen aangepakt wordt. ROTER Noscapect* kan helpen de hoestprikkel en daarmee deze irritatie te verlichten.

Wat veroorzaakt droge hoest?

Soms lijkt het dat droge hoest uit het niets komt opzetten, je hebt het gewoon ineens. Ook voor droge hoest geldt echter dat hier vaak duidelijke oorzaken zijn aan te wijzen:

 • Verkoudheid. Dit is de meest voorkomende oorzaak van droge hoest. Naast hoesten heb je bij een verkoudheid ook soms last van keelpijn.
 • Een slecht geventileerde ruimte. Daardoor zullen je luchtwegen veel stof binnenkrijgen die droge hoest kan veroorzaken.
 • Airconditioning. Rondblazen van koude, droge lucht is niet goed voor de keel en kan droge hoest veroorzaken.
 • Langdurig praten of schreeuwen. Dit zorgt vaak voor irritatie van de stembanden en de keel wat kan leiden tot een droge hoest.
 • Roken of regelmatig in een rokerige ruimte zijn. Rook kan irritatie van de slijmvliezen of luchtwegen geven, vaak met een droge hoest als gevolg.

Wanneer je niet teveel last wilt krijgen van een droge hoest, probeer daarom bovenstaande situaties in de gaten te houden (wellicht de verkoudheid uitgezonderd, daar lopen we allemaal weleens tegen aan).

Krijg je toch last van een vervelende droge hoest die niet snel overgaat? Gebruik dan ROTER Noscapect* om de hoestprikkel te verlichten. Het is waarschijnlijk dat je droge hoest hier op korte termijn een stuk minder van wordt.

Tips om droge hoest te voorkomen

 
 • 1 Zorg dat de luchtvochtigheid op peil is, niet te droog (tussen de 35 en 55%). Plaats eventueel een bakje water op de verwarming in uw woonkamer en slaapkamer.
 • 2 Zorg ervoor dat je hoofd tijdens het slapen wat hoger komt te liggen. Zo krijg je meer lucht en minder prikkels.
 • 3 Drink voldoende water (tenminste 2 liter per dag). Zo smeer je de keel waardoor de irritatie vermindert.
 • 4 Probeer zoveel mogelijk door je neus te ademen. Gebruik neusspray als je neusgaten door verkoudheid dicht zitten.
 • 5 Neem een theelepel honing en houd deze zolang mogelijk achter in je keel. Honing helpt erg goed tegen de kriebelhoest. Let wel: kinderen onder de 1 jaar mogen nog geen honing. Zuigen op een dropje kan dan ook helpen.
 • 6 Draag een sjaal (ook ‘s nachts). Het warm houden van je hals is niet alleen belangrijk bij keelpijn, maar ook wanneer je een kriebelhoest hebt.
 • 7 Vermijd grote temperatuurverschillen en tochtige omgevingen.
 • 8 Neem regelmatig een hete douche of een stoombad. De warme, vochtige lucht helpt tegen een kriebelhoest.
 • 9 Probeer te stoppen met roken, ook al is het maar tijdelijk. Roken is een belangrijke veroorzaker van droge hoest.
 • 10 Brandend maagzuur kan de hoestprikkel verergeren. Overweeg daarom maagzuurremmers te gebruiken om dit tegen te gaan.

Veelgestelde vragen over keel en hoest

Wat voor soorten hoest zijn er?

1) Droge hoest en kriebelhoest. Bij een droge hoest komt geen slijm omhoog. De hoest heeft dus geen ‘nut’ en de oorzaak is vaak niet duidelijk. Een droge hoest kan zorgen voor aanhoudende hoestbuien, ook ‘s nachts. Een kriebelhoest is een reactie op het geïrriteerde slijmvlies van de luchtpijp.

2) Vastzittende hoest. Een hoest die vastzit op de borst, is meestal het gevolg van een virale of een bacteriële infectie. Bij deze hoest moet het slijm, dat in de luchtwegen zit, opgehoest worden zodat het taaie slijm en ziektekiemen uit de luchtwegen verwijderd worden.

Waardoor hoest je ’s nachts meer?

Als je ligt is er minder ruimte in de luchtwegen. Wanneer de slijmvliezen al opgezet zijn, zorgt dit voor een verergering van de hoest. Het ophogen van je kussen kan helpen.

Wat is hoesten?

Hoesten is een reflex en ontstaat omdat je luchtwegen stoffen, die irritatie opwekken, naar buiten proberen te werken. Kortom: je luchtpijp signaleert een ongewenste indringer en probeert deze zo snel mogelijk naar buiten te krijgen.

Wat te doen bij vastzittende hoest?

Probeer bij een vastzittende hoest het ophoesten van het slijm te stimuleren door een slijmoplossend geneesmiddel. En, hoewel het voor de hand ligt, hoest! Wie het hoesten probeert te voorkomen door te schrapen of te kuchen, kan ervoor zorgen dat bacteriën de longen inschieten. Hierdoor kan een chronische ontsteking ontstaan.

Wat kun je doen tegen kriebelhoest of prikkelhoest?

Als je last hebt van prikkelhoest, dan is er meestal sprake van een droge hoest met geen of weinig slijmproductie. De onderstaande tips kunnen helpen bij verlichting van de klachten:

• Zorg ervoor altijd een glas of flesje water in de buurt te hebben.
• Stop (eventueel tijdelijk) met roken.
• Zorg voor vochtigere lucht in de omgeving waar je bent, waterbakjes aan de verwarming of een luchtbevochtiger in de slaapkamer of leefruimte kan verlichting geven.
• Een dropje of een keelpastille kan de prikkel verzachten.
• Geef je keel rust wanneer de klachten veroorzaakt worden door overbelasting van de keel/stem.
• Gebruik een middel wat de hoestprikkel dempt.
• Zorg dat je hoofd tijdens het slapen wat hoger ligt.

Ben je besmettelijk voor anderen?

Hoesten kan virussen door de lucht verspreiden. Deze virussen kunnen anderen besmetten. Hoest daarom bij voorkeur in de holte van de elleboog, of in een papieren zakdoek die slechts eenmaal gebruikt wordt en na dat gebruik weggegooid wordt. Hoest NIET in de handen!

Kan ik maatregelen nemen om mijn kind te beschermen?

Een goede conditie van uw kind zorgt ervoor dat uw kind minder vatbaar is voor een besmetting van een virus. Zorg er daarom voor dat uw kind goed eet en slaapt. Verder kunt u beter niet roken in de buurt van uw kind en rokerige ruimten met hem/haar mijden. Overmatig zonlicht werkt ook weerstand verminderend.

Wat is ROTER Noscapect stroop?

ROTER Noscapect Stroop* verlicht de prikkelhoest en is voorzien van een frambozensmaak. In iedere ml stroop zit 1 mg noscapinehydrochloride. Noscapine onderdrukt de hoestprikkel, het is niet geschikt bij hoest waarbij slijm wordt opgehoest.

ROTER Noscapect stroop is een zelfzorg geneesmiddel (RVG), lees voor gebruik de bijsluiter.

Wat zijn ROTER Noscapect tabletten?

ROTER Noscapect tabletten bevatten per omhulde tablet 15 mg noscapinehydrochloride. Noscapine onderdrukt de hoestprikkel, het is niet geschikt bij hoest waarbij slijm wordt opgehoest.

Kan ik meer innemen dan de dagelijkse dosering?

Wij raden u aan de dagelijkse dosering niet te overschrijden.

Hoe werkt ROTER Noscapect?

ROTER Noscapect werkt hoestprikkel onderdrukkend. Het vermindert de neiging tot hoesten.

Wat is het verschil tussen ROTER stroop en ROTER tabletten?

Het verschil tussen beide producten is de toedieningsvorm. Noscapect stroop kan nauwkeurig gedoseerd worden en is voorzien van een frambozensmaak. Noscapect tabletten zijn bijvoorbeeld makkelijk in je handtas mee te nemen.

Hoe dient ROTER Noscapect bewaard te worden?

ROTER Noscapect dient beneden de 25°C bewaard te worden, niet in de koelkast en het product dient niet ingevroren te worden. Zelfzorggeneesmiddelen in het algemeen (dus ook ROTER Noscapect) dienen niet in een vochtige ruimte als een douchecel of badkamer bewaard te worden. Bewaar ROTER Noscapect buiten bereik van kleine kinderen. Het product dient in de oorspronkelijke verpakking bewaard te worden.

Voor wie is ROTER Noscapect stroop?

ROTER Noscapect stroop is geschikt voor mensen die moeite hebben met het slikken van pillen. Het kan gebruikt worden om hoestprikkels te verlichten.

Voor wie zijn ROTER Noscapect tabletten?

ROTER Noscapect tabletten zijn geschikt vanaf 6 jaar. Indien een kind jonger is dan 6 alleen op voorschrift van huisarts.

Waarom is de leeftijd vanaf wanneer ROTER Noscapect mag worden gebruikt verschillend bij de siroop en de tabletten?

De concentratie van de werkzame stof noscapine is bepalend voor de leeftijd vanaf wanneer ROTER Noscapect mag worden gebruikt. Omdat de drank meer te doseren is, is een kleine dosis hiervan geschikt voor jonge kinderen (kinderen van 3 tot 6 jaar), terwijl de tabletten een dusdanig hoge concentratie werkzame stof kent dat deze niet onder de zes jaar gebruikt kan worden. Het breken van een tablet geeft niet de garantie dat de werkzame stof gelijkmatig verdeeld is over de verschillende delen en zodoende is het geen optie een jong kind een half tablet ROTER Noscapect te geven.

Hoe vaak mag een volwassene ROTER Noscapect gebruiken?

Volwassenen kunnen ROTER Noscapect siroop 3-4 keer per keer innemen in een dosering van 15-30 ml per keer. De ROTER Noscapect tabletten kunnen 3 tot 4 keer per dag worden ingenomen in een dosering van 1 of 2 tabletten per keer.

Hoe vaak mogen mijn kinderen ROTER Noscapect gebruiken?

De ROTER Noscapect siroop mag door kinderen van 3-6 jaar 2 tot 4 keer per dag worden gebruikt in een dosering van 7,5 ml siroop per keer. Door kinderen van 6-12 jaar kan de siroop 3 tot 4 keer per dag worden ingenomen. De ROTER Noscapect tabletten kunnen door kinderen van 6-15 jaar 3 tot 4 keer per dag worden ingenomen in een dosering van 1 tablet per keer. Kinderen ouder dan 15 jaar kunnen voor de tabletten dezelfde dosering en innamefrequentie aanhouden als volwassenen.

Heb ik een recept van de huisarts nodig voor ROTER Noscapect?

Nee, ROTER Noscapect is zonder recept te koop bij apotheek en drogisterij.

Heeft ROTER Noscapect bijwerkingen?

Bij het gebruik van ROTER Noscapect kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

• Overgevoeligheidsreacties, zoals huiduitslag en irritatie van het oog- of neusslijmvlies
• Sufheid en duizeligheid
• Misselijkheid en diarree

Wat moet ik doen wanneer ik ernstige bijwerkingen ervaar door het gebruik van ROTER Noscapect?

Wanneer één van de bijwerkingen ernstig wordt of als er bijwerkingen optreden die niet algemeen bekend zijn [zie hierboven], raadpleeg dan een arts of apotheker.

Zijn er wisselwerkingen tussen ROTER Noscapect met voedsel, dranken of andere stoffen?

Er zijn voor zover bekend bij gebruik volgens voorschrift geen wisselwerkingen van betekenis met voedsel, dranken of andere stoffen.

Wanneer moet je ROTER Noscapect Stroop of tabletten NIET gebruiken?

Je moet ROTER Noscapect stroop niet gebruiken bij hoest waarbij slijm wordt opgehoest. Gebruik ROTER Noscapect niet als u allergisch bent voor noscapine.

Kan ik ROTER Noscapect stroop of tabletten gebruiken tijdens de zwangerschap?

Over het gebruik van ROTER Noscapect tijdens de zwangerschap bij de mens zijn onvoldoende gegevens bekend om de mogelijke schadelijkheid te beoordelen. Tot dusver zijn er geen schadelijke effecten bekend. Tijdens de zwangerschap slechts gebruiken in overleg met een arts. Vraag een art of apotheker om advies voordat het geneesmiddel wordt ingenomen.

Kan ik ROTER Noscapect stroop of tabletten gebruiken tijdens borstvoeding?

Noscapine kan terecht komen in de moedermelk. Behandeling met noscapine tijdens de borstvoeding wordt afgeraden, aangezien niet bekend is wat de mogelijke effecten zijn van noscapine.

Kan ik ROTER Noscapect stroop/tabletten gebruiken als ik moet autorijden?

Noscapine kan sufheid en duizeligheid veroorzaken. Pas daarom op bij activiteiten die oplettendheid vereisen, zoals deelname aan het verkeer en het bedienen van machines.

Werkt ROTER Noscapect siroop even goed als ROTER Noscapect tabletten?

Ja, wanneer de dosering op de verpakking wordt gevolgd werken beide producten even doeltreffend (namelijk hoestprikkel dempend). Wel kan de snelheid van werken van de verschillende toedieningsvormen verschillen, omdat een tablet en een siroop een verschillende opnametijd in het lichaam kennen.

Kan ik ROTER Noscapect ook preventief gebruiken om hoestklachten te voorkomen?

Nee, ROTER Noscapect bevat een werkzame stof die de hoestpikkel dempt en dient zodoende alleen symptoom bestrijdend (d.w.z. als er een prikkelhoest/droge hoest aanwezig is), gebruikt te worden.

Kan ik ROTER Noscapect langer doorgebruiken dan mijn hoestklachten aanhouden?

Nee, wanneer de prikkelhoest/droge hoest niet meer aanwezig is dient direct te worden gestopt met het gebruik van ROTER Noscapect.

Kan ik ROTER Noscapect gebruiken als diabetes mellitus-patiënt?

ROTER Noscapect bevat sacharose. Voorzichtigheid is daarom geboden bij gebruik van ROTER Noscapect door patiënten met diabetes mellitus.

Wat kun je doen tegen kriebelhoest of prikkelhoest?

1) Zorg ervoor altijd een glas of flesje water in de buurt te hebben. 2) Stop (eventueel tijdelijk) met roken 3) Zorg voor vochtigere lucht in de omgeving waar je bent, waterbakjes aan de verwarming of een luchtbevochtiger in de slaapkamer of leefruimte kan verlichting geven. 4) Een dropje of een keelpastille kan de keel verzachten. 5) Geef je keel rust. 6) Zorg dat je hoofd tijdens het slapen wat hoger ligt

Wat is hoesten?

Probeer bij een vastzittende hoest het ophoesten van het slijm te stimuleren door een slijmoplossend geneesmiddel. En, hoewel het voor de hand ligt, hoest! Wie het hoesten probeert te voorkomen door te schrapen of te kuchen, kan ervoor zorgen dat bacteriën de longen inschieten. Hierdoor kan een chronische ontsteking ontstaan.

Waardoor hoest je ’s nachts meer?

Als je ligt is er minder ruimte in de luchtwegen. Wanneer de slijmvliezen al opgezet zijn, zorgt dit voor een verergering van de hoest. Een xtra kussen, waardoor je hoofd wat hoger komt te liggen, kan helpen

* lees voor gebruik de bijsluiter. Bevat 15 mg noscapinehydrochloride. ** Nielsen MAT P3 2015 in units