Pijnlijke gewrichten? ROTER helpt je erbij!

Veel mensen ervaren dat ze minder soepel worden naarmate ze ouder worden. Gewrichten slijten nou eenmaal met het verloop van de tijd, daar kunnen we niets aan doen. Je kan uiteraard wel zelf aan de slag om je gewrichten zo soepel mogelijk te houden.

Ouderdom kan minder soepele gewrichten veroorzaken

Hoe herken ik stroeve gewrichten?

Wanneer gewrichten stroever worden dan kan zich dat op verschillende manieren uiten. De bekendste is de beruchte ochtendstijfheid. Het geeft een vervelend gevoel in je gewrichten en zorgt voor stramme spieren. Je hebt moeite met je bed uitkomen en het duurt even voordat deze pijn weer uit je lichaam verdwenen is.

Het minder soepel worden van gewrichten is een kenmerk wat sterk bij ouder worden hoort, maar dat wil niet zeggen dat jongere mensen geen last van stroeve gewrichten kunnen krijgen.

Onze middelen voor soepele gewrichten

Alles over gewrichten

 

Wat zijn gewrichten?

Een gewricht bestaat uit twee of meer botten die tegen elkaar aan bewegen. Gewrichten zorgen voor beweeglijkheid van het skelet. In de meeste gewrichten zijn de uiteinden van botten voorzien van kraakbeen. Het kraakbeen zorgt voor bescherming en helpt bij de glijbeweging.

De botten worden bij elkaar gehouden door banden en een gewrichtskapsel. Aan de binnenkant van het kapsel zit het zogenaamde synovium wat werkt als smeermiddel voor je gewrichten. De spieren zorgen ervoor dat het gewricht kan bewegen. Spieren zitten weer aan de botten vast met pezen. Op plaatsen waar veel wrijving tussen botten of pezen en huid ontstaat, zitten slijmbeurzen.

Er zijn drie soorten gewrichten:

  • Scharniergewricht, zoals de elleboog. Een scharniergewricht kan maar in één richting bewegen.
  • Rolgewricht, zoals het spaakbeen en ellepijp in je onderarm. In een rolgewricht rollen twee botten over elkaar heen. Op die manier kan je dus je hand draaien.
  • Kogelgewricht, zoals schouder en heup. Kenmerkend voor een kogelgewricht zijn de kogel en de kom zodat het gewricht alle kanten op kan bewegen.

Hoe ontstaan stroeve gewrichten?

Ouder worden en stroeve gewrichten gaan vaak samen. Eén van de oorzaken van deze stroefheid is dat het lichaam steeds minder ‘smeerolie’ aanmaakt naarmate de jaren verstrijken. De stof glucosamine maakt hiervan een belangrijk onderdeel uit. Glucosamine is een lichaamseigen stof die zorgt voor verlichting van symptomen bij milde tot matige artrose van de knie. Daarnaast is glucosamine ook een bouwstof dat het kraakbeen ondersteunt.

ROTER Glucosamine is dan ook raadzaam om te gebruiken ter verlichting van de symptomen van milde tot matige artrose van de knie, bijvoorbeeld als je gewrichten in de knie minder soepel zijn.  

Tips voor soepele gewrichten

 
  • 1 Een goed en gezond gewicht is erg belangrijk. Als je te zwaar bent kan dat soepelheid van je gewrichten aantasten. Zelfs een beetje gewichtsverlies kan helpen. Elke kilo die je verliest, haalt bijvoorbeeld vier kilo druk van je knieën af.
  • 2 Probeer het liefst elke dag, maar ten minste drie keer per week te rekken. Het is belangrijk dat je niet gaat rekken wanneer je spieren nog koud zijn. Doe een lichte warming-up voordat je gaat rekken om de gewrichten los te maken.
  • 3 Regelmatig wandelen, fietsen en/of zwemmen zijn goede oefeningen om de gewrichten soepel te houden en stijfheid te voorkomen.
  • 4 Probeer ’s nachts te bewegen. Het is niet goed voor de soepelheid van je gewrichten om de hele nacht in dezelfde houding te liggen. Dus als je half wakker wordt midden in de nacht draai je dan om of strek je benen of trek ze juist in.
  • 5 Houd je voeten warm tijdens de slaap. Voeten die onder de deken uitsteken worden snel koud. Deze kou trekt door je hele lichaam en heeft invloed op de soepelheid van je gewrichten.
  • 6 Let op de vochtigheidsgraad in je huis en slaapkamer. Vocht is slecht voor de soepelheid van je gewrichten, het is zelfs één van de belangrijkste oorzaken van ochtendstijfheid.

Veelgestelde vragen over gewrichten

Wat is een gewricht?

Een gewricht is een verbinding tussen botten en zorgt ervoor dat de mens kan bewegen. Er zijn verschillende soorten gewrichten:

• Kogelgewricht: deze kan in alle richtingen bewegen. Voorbeelden hiervan zijn de schouder en de heup.
• Zadelgewricht: deze kan in twee richtingen bewegen. Bij de overgang van de hand naar de duim zit een zadelgewricht. Daarom kan de duim ook in meer richtingen bewegen dan je andere vingers.
• Eivormig gewricht: ook deze kan maar in twee richtingen bewegen, net als het zadelgewricht. De pols is een voorbeeld van een eivormig gewricht.
• Scharniergewricht: deze kan maar in een richting bewegen. De vingers en knieën bestaan uit scharniergewrichten.
• Rolgewricht: deze kan, net als het scharniergewricht, maar in één richting bewegen. De twee botten in de onderarm (spaakbeen en ellepijp) vormen samen een rolgewricht.

Alle gewrichten zijn ingepakt in een beschermend kapsel: het gewrichtskapsel. Dit is een strak bindweefsel dat o.a. bestaat uit slijmvlies en kraakbeen. Het kapsel zorgt ervoor dat de gewrichten eenvoudig blijven scharnieren en niet tegen elkaar aanschuiven. Hierdoor kan het lichaam vrij bewegen.

Wat is gewrichtspijn?

Gewrichtspijn ontstaat vaak door overbelasting of artrose, en soms door een ontsteking.

Overbelasting
• Zware belasting of overgewicht kunnen bijvoorbeeld knieklachten geven.
• Veel herhaling van een beweging, bijvoorbeeld met een computermuis of heel veel typen, kan pols- of elleboogklachten veroorzaken. Vaak zijn daarbij niet alleen het gewricht, maar ook de spieren en pezen gevoelig.

Artrose
• Bij artrose ontstaat vaak pijn en stijfheid in de heup(en), de knie(ën), aan de basis van de duim of aan de eindkootjes van de vingers.
• De klachten zijn het ergst als de hand of knie voor het eerst weer wordt bewogen, bijvoorbeeld ‘s ochtends (startpijn).
• De stijfheid vermindert binnen het eerste halfuur dat u beweegt.

Hoe kan ik gewrichtspijn voorkomen?

• Als het gewricht NIET dik, warm of rood is, dan is het veilig en goed om in beweging te blijven. De spieren worden sterker door het bewegen en het voorkomt dat ze stijf worden.
• Niet roken: roken vergroot de kans op stijve en pijnlijke spieren en gewrichten aanzienlijk. Wetenschappers toonden aan dat diegenen die gedurende tien jaar dagelijks één pakje sigaretten roken, heel wat meer kans hebben op botontkalking en osteoporose dan leeftijdgenoten die niet roken.
• Matig met alcohol: naast de weersomstandigheden is het gebruik van alcohol de grootste vijand van de spieren en gewrichten.
• Beperk zout: beperk het zoutgebruik en breng de gerechten op smaak met kruiden en specerijen.
• Beperk het eten van vlees: eet zo weinig mogelijk verzurende voedingsmiddelen als vlees, eieren en kaas en geef de voorkeur aan ontzurende voeding zoals groenten en fruit.
• Vermijd vocht en kou: vocht en kou zijn de grootste vijanden van spieren en gewrichten.
• Een massage en/of warme kompressen kunnen stijfheid en pijnlijke spieren en gewrichten voorkomen.

Wat te doen bij gewrichtsklachten?

• Een massage en/of warme kompressen kunnen stijfheid en pijnlijke spieren en gewrichten verhelpen.
• Afvallen: als u te zwaar bent, probeer dan af te vallen, zodat uw gewrichten minder worden belast. Lichaamsbeweging en gezonde voeding zijn daarbij extra belangrijk.
• Een (ontstekingsremmende) pijnstiller kan verlichting bieden bij gewrichtsklachten.

Wanneer moet ik contact opnemen met mijn huisarts bij gewrichtsklachten?

Neem contact op met uw huisarts als de gewrichtsklachten langer dan vier weken aanhouden en/of de symptomen wijzen op een gewrichtsontsteking:

• Zwelling (uw gewricht is gezwollen, bijvoorbeeld een dikke knie)
• Warmte (de huid rond uw gewricht voelt warm aan)
• Roodheid (de huid rond het gewricht is rood)

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening van het kraakbeen. Dit is het weefsel dat de botuiteinden in de gewrichten bekleedt. Bij artrose is het kraakbeen veranderd. De oorzaak hiervan is onbekend. Wel blijkt dat het vooral bij ouderen, bij overgewicht, bij vrouwen en bij overbelasting van de gewrichten in bepaalde beroepen voorkomt. Soms is er ook een aanleg voor artrose in de familie. Men noemt het ook wel ‘versleten gewrichten`.

Wat zijn de klachten bij artrose?

De belangrijkste klachten bij artrose zijn stijfheid, ontsteking en pijn van de aangedane gewrichten. Deze pijn is het hevigst na een rustperiode, bijvoorbeeld na het opstaan. Als men een tijdje beweegt, blijkt de pijn daarna te verminderen. Het meest komt artrose voor in de knieën, heupen en handen.

Wat is glucosamine?

Glucosamine is een lichaamseigen, natuurlijk aminosuiker dat in hoge concentraties voorkomt in de structuren van gewrichten. Het menselijk lichaam produceert zelf glucosamine en gebruikt dit voor de opbouw van kraakbeen.

Hoe werkt glucosamine?

De werking van glucosamine treedt pas na enkele weken tot drie maanden op. Op het moment dat er wordt gestopt met de inname van glucosamine zal geleidelijk de werking weer opgeheven worden, omdat het lichaam de opgeslagen glucosamine weer opgebruikt. Het consequent blijven slikken van glucosamine is zodoende belangrijk om de langdurige (preventieve) werking van glucosamine te garanderen.

Wat is kraakbeen?

Kraakbeen is een hard, elastisch weefsel dat met name is gelegen op botvlakken in de gewrichten om de druk tijdens de bewegingen op te vangen (schokdemperfunctie), de gewrichtsvlakken soepel te houden en botten te verbinden.

Wat is ROTER Glucosamine?

ROTER Glucosamine is een geneesmiddel dat de aanmaak en opbouw van kraakbeen ondersteunt.

Glucosamine wordt gebruikt om de symptomen bij milde tot matige gewrichtsontsteking tot op het bot (osteoartritis, artrose) in de knie te verlichten.

ROTER RVG Glucosamine 400 mg film omhulde tabletten is een zelfzorggeneesmiddel (RVG), lees voor gebruik de bijsluiter.

Hoe werkt ROTER Glucosamine?

ROTER Glucosamine ondersteunt de aanmaak van kraakbeen en helpt daardoor soepel te bewegen.

Kan ik meer ROTER Glucosamine innemen dan de dagelijkse dosering?

Het wordt afgeraden om meer ROTER Glucosamine in te nemen dan de dosering op de verpakking en/of bijsluiter voorschrijft. Een dergelijke hoge dosering kan met name een negatieve invloed hebben op de insulinegevoeligheid van het lichaam en op termijn lijden tot problemen met de bloedsuikerspiegel.

Hoe dient ROTER Glucosamine bewaard te worden?

ROTER Glucosamine dient koel en droog bewaard te worden. Bewaar ROTER Glucosamine buiten bereik van kleine kinderen. Het product dient in de oorspronkelijke verpakking bewaard te worden.

Kan ik ROTER Glucosamine (blijven) innemen wanneer het product een verkleuring laat zien?

Nee, gebruik ROTER Glucosamine niet (meer) als er wordt opgemerkt dat het product een verkleuring vertoont (bruin-grijs).

Welke andere werkzame stoffen zitten in de ROTER Glucosamine?

In ROTER RVG Glucosamine 400 mg zit geen andere werkzame stof. Dit product is expliciet bedoeld voor het verlichten van bestaande gewrichtsklachten.

Waar is ROTER Glucosamine van gemaakt?

ROTER Glucosamine is gemaakt van schaaldieren.

Zitten er gluten in ROTER Glucosamine?

In ROTER Glucosamine zitten GEEN gluten.

Zit er lactose in ROTER Glucosamine?

In ROTER Glucosamine zit GEEN lactose.

Wat is ROTER Harpago?

ROTER Harpago is een traditioneel kruidengeneesmiddel voor symptomatische behandeling van milde gewrichtspijn. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.

Wanneer gebruik ik ROTER Harpago?

ROTER Harpago kan worden ingenomen voor verlichting van milde gewrichtspijn.

Hoe dient ROTER Harpago bewaard te worden?

ROTER Harpago dient koel en droog bewaard te worden. Bewaar ROTER Harpago buiten bereik van kleine kinderen. Het product dient in de oorspronkelijke verpakking bewaard te worden.

Zitten er gluten in ROTER Harpago?

TBD

Zit er lactose in ROTER Harpago?

Ja, er zit lactose in ROTER Harpago en zodoende is het product NIET geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie.

Voor wie is ROTER Glucosamine?

ROTER RVG Glucosamine film omhulde tabletten worden gebruikt om de symptomen bij milde tot matige gewrichtsontsteking tot op het bot (osteoartritis, artrose) in de knie te verlichten.

Heb ik een recept van de huisarts nodig voor ROTER Glucosamine?

Nee, ROTER Glucosamine is zonder recept te koop bij de drogist.

Wat is de dagdosering van ROTER Glucosamine?

ROTER Glucosamine 400 mg kent een dosering van 3 tabletten per etmaal, idealiter driemaal daags één tablet over de dag verspreid. De dosis van 1200 mg kan ook in een keer ingenomen worden.

Kan ik ROTER Glucosamine gelijktijdig met andere medicijnen combineren?

ROTER Glucosamine kan de werking van speciale bloedverdunners als Warfarine, Coumarin of Acenocoumarol versterken. Wij raden aan bij het gebruik van deze medicijnen (cumarine anticoagulantia), het gebruik van ROTER Glucosamine eerst te bespreken met een arts.

ROTER Glucosamine kan de werking van enkele antibiotica beïnvloeden; het kan de werking van Tetracycline versterken en de werking van Penicilline en Chlooramphenicol verminderen. Leg dit voor aan uw arts voordat u met het gebruik van ROTER Glucosamine begint.

Wanneer kan ik ROTER Glucosamine NIET gebruiken?

Gebruik ROTER Glucosamine niet als u allergisch bent voor glucosamine of één van de andere bestanddelen van ROTER Glucosamine.

Gebruik ROTER Glucosamine niet als u allergisch bent voor schaaldieren.

Heeft ROTER Glucosamine bijwerkingen?

Bij het gebruik van ROTER Glucosamine kunnen de volgende bijwerkingen optreden:
• Hoofdpijn, vermoeidheid en zich ziek voelen.
• Buikpijn, misselijkheid, stoornis in de spijsvertering (indigestie), diarree en constipatie (verstopping).
• Huiduitslag, jeuk, blozen.

De volgende bijwerkingen kunnen met de beschikbare gegevens niet worden bepaald:
• Gezwollen gezicht, tong of keel (angio-oedeem) = direct stoppen met gebruik ROTER Glucosamine.
• Netelroos, opzwellen van enkels, benen en voeten.
• Duizeligheid, bloedglucose controle verslechterde bij patiënten met diabetes mellitus.

Wat moet ik doen wanneer ik ernstige bijwerkingen ervaar door het gebruik van ROTER Glucosamine?

Wanneer één van de bijwerkingen ernstig wordt of als er bijwerkingen optreden die niet algemeen bekend zijn [zie hierboven], raadpleeg dan een arts of apotheker.

Wanneer moet ik extra voorzichtig zijn met het gebruik van ROTER Glucosamine?

Voorzichtigheid is geboden bij een verminderde glucosetolerantie. Regelmatige controle van de bloedsuikerspiegel kan noodzakelijk zijn wanneer u ROTER Glucosamine gaat slikken.

Verder is voorzichtigheid met het gebruik van ROTER Glucosamine gewenst bij:
• Verminderde nier- en/of leverfunctie.
• Verhoogde kans op hart- en vaatziekten (bij een aantal patiënten die behandeld werden met glucosamine werd een te hoog cholesterol geconstateerd).
• Astma.

Wanneer moet ik stoppen met het gebruik van ROTER Glucosamine?

Er moet direct gestopt worden met het gebruik van ROTER Glucosamine en onmiddellijk een arts worden geraadpleegd indien zich symptomen van angio-oedeem voordoen, waaronder:
• Gezwollen gezicht, tong of keel.
• Moeite met slikken.
• Netelroos en moeite met ademen.

Kan ik ROTER Glucosamine langere tijd onafgebroken innemen (het hele jaar door)?

ROTER RVG Glucosamine 400 mg kunnen alleen gebruikt worden wanneer er gewrichtsklachten aanwezig zijn. Dit product is een symptoom bestrijdend zelfzorggeneesmiddel.

Waarom dien ik ROTER Glucosamine onafgebroken in te nemen?

Op het moment dat er wordt gestopt met de inname zal ook geleidelijk de werking weer opgeheven worden omdat het lichaam de opgeslagen glucosamine weer opgebruikt. De bescherming die glucosamine biedt, houdt nog enige tijd aan nadat men stopt met de inname. Indien er na 2-3 maanden geen verbetering optreedt dient verdere behandeling met glucosamine opnieuw overwogen te worden.

Kan ik (ROTER) paracetamol combineren met ROTER Glucosamine?

(ROTER) paracetamol en ROTER glucosamine kunnen samen worden ingenomen.

Hoe moet ik ROTER Glucosamine innemen?

U kunt ROTER Glucosamine met of zonder voedsel innemen en samen met wat water of een andere geschikte vloeistof inslikken. Het beste kan er een vast innametijdstip gekozen worden, dan wordt een dosis minder snel vergeten.

Op welk moment van de dag kan ik het beste een ROTER glucosaminetablet innemen?

Wanneer er conform de dosering één tablet ROTER Glucosamine per dag wordt ingenomen: bij voorkeur 's ochtends. Wanneer er conform de dosering twee tabletten ROTER Glucosamine per dag worden ingenomen idealiter: 's ochtends en 's avonds. Beide tabletten tegelijk ’s ochtends innemen is ook mogelijk.

Kan ik ROTER Glucosamine gebruiken tijdens de zwangerschap?

ROTER Glucosamine kan NIET gebruikt worden tijdens de zwangerschap.

Kan ik ROTER Glucosamine gebruiken tijdens borstvoeding?

Het gebruik van ROTER Glucosamine wordt afgeraden tijdens het geven van borstvoeding.

Kan ik de ROTER glucosaminetabletten breken of vergruizen?

De tabletten van ROTER Glucosamine kunnen gebroken of vergruisd worden. Het breken van een tablet geeft niet de garantie dat de werkzame stof gelijkmatig verdeeld is over de verschillende delen.

Kan ik ROTER Glucosamine preventief gebruiken?

ROTER RVG Glucosamine 400 mg kan alleen gebruikt worden wanneer er gewrichtsklachten aanwezig zijn. Dit product is een symptoom bestrijdend zelfzorggeneesmiddel.

Kan ik ROTER Glucosamine gebruiken als ik diabetes heb?

Mensen met verminderde glucosetolerantie wordt aangeraden om de bloedsuikerspiegel in de gaten te houden en, indien noodzakelijk, insuline in te nemen, zowel voorafgaand aan de behandeling als regelmatig tijdens de behandeling.

Voor wie is ROTER Harpago?

ROTER Harpago is voor volwassenen met (milde) gewrichtspijn. ROTER Harpago is een traditioneel kruidengeneesmiddel. Toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Heb ik een recept van de huisarts nodig voor ROTER Harpago?

Nee, ROTER Harpago is zonder recept te koop bij de drogist.

Wat is de dosering van ROTER Harpago?

De dagdosering van ROTER Harpago is 2 tabletten per dag, idealiter 1 tablet ’s ochtends en 1 tablet ’s avonds. De dosis kan worden verhoogd tot tweemaal daags 2 tabletten als ROTER Harpago na 3-5 dagen onvoldoende pijnverlichting geeft.

Hoe dien ik ROTER Harpago in te nemen?

De tabletten van ROTER Harpago kunnen met en zonder voedsel worden ingenomen. De tabletten dienen in zijn geheel te worden doorgeslikt met een beetje water of andere geschikte vloeistof. Er dient NIET gekauwd te worden op de tabletten.

Heeft ROTER Harpago bijwerkingen?

Bij het gebruik van ROTER Harpago kunnen de volgende bijwerkingen optreden:
• Misselijkheid en/of braken, diarree, buikpijn, hoofdpijn en duizeligheid
• Allergische huidreacties (= direct stoppen met gebruik ROTER Harpago).

Wat moet ik doen wanneer ik ernstige bijwerkingen ervaar door het gebruik van ROTER Harpago?

Wanneer één van de bijwerkingen ernstig wordt of als er bijwerkingen optreden die niet algemeen bekend zijn [zie hierboven], raadpleeg dan een arts of apotheker.

Zijn er wisselwerkingen tussen ROTER Harpago met voedsel, dranken of andere stoffen?

Er zijn geen aanwijzingen dat ROTER Harpago (duivelsklauwwortelextract) interacties geeft met andere geneesmiddelen.

Kan ik ROTER Glucosamine en ROTER Harpago samen innemen?

Ja, ROTER Glucosamine en ROTER Harpago kunnen samen worden ingenomen. ROTER RVG Glucosamine film omhulde tabletten en ROTER Harpago zijn symptoom verlichtende zelfzorggeneesmiddelen en het gebruik hiervan dient dan ook te worden gestopt als de gewrichtsklachten niet meer aanwezig zijn.

Op welk moment van de dag kan ik het beste een tablet van ROTER Harpago innemen?

Idealiter dient ROTER Harpago zowel ’s ochtends en ’s avonds te worden ingenomen.

Kan ik ROTER Harpago gelijktijdig met andere medicijnen combineren?

Er zijn geen geneesmiddelen bekend die een wisselwerking hebben met ROTER Harpago.

Wanneer kan ik ROTER Harpago NIET gebruiken?

Gebruik ROTER Harpago niet bij:
• Een maagzweer of een zweer in de twaalfvingerige darm (ulcus duodeni)
• Een lactose-intolerantie of wanneer het lichaam slecht reageert op melk/melkproducten
• Zwangerschap of wanneer er borstvoeding wordt gegeven
• Allergie voor een van de (hulp)stoffen van ROTER Harpago.

Wanneer moet ik extra voorzichtig zijn met het gebruik van ROTER Harpago?

• Wanneer het lichaam niet tegen bepaalde suikers kan (lactose en sucrose)
• Wanneer de gewrichtspijnen gepaard gaan met zwelling van het gewricht, roodheid of koorts
• Bij hart- en vaatziekten.

Wanneer moet ik stoppen met het gebruik van ROTER Harpago?

Er moet gestopt worden met het gebruik van ROTER Harpago wanneer de bijwerkingen meerdere dagen aanhouden of als de bijwerkingen veel last geven. Bij de bijwerking allergische huidreacties dient direct te worden gestopt met het gebruik van ROTER Harpago.

Kan ik ROTER Harpago gebruiken tijdens het geven van borstvoeding?

ROTER Harpago kan NIET gebruikt worden tijdens het geven van borstvoeding. Er is onvoldoende informatie over de veiligheid van dit geneesmiddel tijdens het geven van borstvoeding.

Kan ik ROTER Harpago gebruiken als ik diabetes heb?

ROTER Harpago bevat sucrose. Voorzichtigheid is daarom geboden bij gebruik van ROTER Harpago.

*ROTER Glucosamine bevat 600 mg elementaire glucosamine, vitamine C en mangaan. Lees voor gebruik de bijsluiter. ROTER Harpago bevat 600 mg extract harpagophytum procumbens D.C. en/of Harpagophytum zeyheri decne duivelsklauwwortelextract. Lees voor gebruik de bijsluiter. ** Traditioneel kruidengeneesmiddel. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.