Blaasontsteking man

Een blaasontsteking heeft bij mannen en vrouwen dezelfde oorzaken en vertoont dezelfde symptomen. Het grote verschil is echter dat het bij de man veel minder vaak voorkomt.

Wat betekent een blaasontsteking bij de man?

Een blaasontsteking bij een man komt minder vaak voor dan bij vrouwen. De blaasontsteking bij een man heeft echter wel dezelfde uitwerking en heeft ook veelal dezelfde symptomen en oorzaken. Het grote verschil is dat een blaasontsteking bij een man som samengaat met een ontsteking van de prostaat en in zeldzame gevallen kan overgaan in een nierbekkenontsteking.

Bij een blaasontsteking is het slijmvlies van de blaas ontstoken. Soms maakt de urinebuis ook deel van de ontsteking en in zeldzame gevallen zijn ook de hogere urinewegen en nieren ontstoken. Een blaasontsteking is zowel voor mannen als vrouwen niet besmettelijk en dus op geen enkele wijze overdraagbaar.

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking bij de man?

Wanneer u als man een (beginnende) blaasontsteking heeft zijn er meerdere symptomen waaraan u dat kan merken. Afhankelijk van de zwaarte van de ontsteking kunt u onder meer last hebben van de volgende verschijnselen:

  • Plassen doet pijn of geeft een branderig gevoel
  • U voelt vaak aandrang om te plassen, maar plast minder
  • Uw plas is troebel, ruikt onaangenaam en er kan soms een beetje bloed inzitten
  • U kunt pijn of een drukkend gevoel in de onderbuik hebben

 

U ervaart meestal ook een ziek, zwak gevoel. Wanneer uw prostaat of nierbekken ontstoken zijn bent u meestal ook koortsig en kunt u pijn ervaren tussen de anus en de balzak of een zeurderig gevoel in uw zij. Vaak is het dan ook moeilijk om uw plas op te houden.

Hoe ontstaat een blaasontsteking bij de man?

Ook bij de man wordt een blaasontsteking meestal door bacteriën veroorzaakt. De boosdoeners zijn vaak bacteriën, zoals de E.coli bacterie, die bij iedereen in de darmen zit, maar ook voorkomt rond de plasbuis en via de urinebuis in de blaas terechtkomt. Met name mannen die niet hun hele blaas leegplassen, wat het geval is bij mannen met een vergrote prostaat, hebben meer kans op een blaasontsteking. Doordat er steeds wat urine in de blaas achterblijft is de kans groter dat E.coli bacterie zich daar kan ontwikkelen en zich aan de blaaswand kan hechten wat een ontsteking tot gevolg kan hebben. 

Er zijn daarnaast nog een aantal gevallen waarbij de kans op het ontstaan van een blaasontsteking groter is. Deze verhoogde kans geldt wanneer u:

 • een verminderde weerstand heeft door bijvoorbeeld suikerziekte
 • last hebt van blaas- of nierstenen
 • gebruik maakt van een katheter voor het afvoeren van urine

Hoe wordt een blaasontsteking bij een man behandeld?

Het belangrijkste wat u als man zelf kunt doen is veel te drinken, zo’n twee liter per dag. Daarmee zult u veel moeten plassen, waarbij u er op moet letten dat u de blaas helemaal leeg plast. Mocht u last hebben van het plassen en het gevoel hebben dat u uw blaas niet helemaal leegt dan is het raadzaam naar de huisarts te gaan.

De behandeling van een blaasontsteking

 

Een ‘gewone’ blaasontsteking bij een man kan over het algemeen goed behandeld worden met antibiotica.