Chronische blaasontsteking

Een blaasontsteking kan soms na een aantal maanden weer terugkeren, dat is niet heel bijzonder. De klachten kunnen echter ook langdurig aanhouden, er kan dan gesproken worden van een chronische blaasontsteking.

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking, bijna 4 miljoen vrouwen hebben er weleens last van. Bij bijna de helft van de vrouwen die er eerder al een keer last van hebben gehad keert de blaasontsteking binnen 12 maanden nog een keer terug. Een blaasontsteking is een ander woord voor lage urineweginfectie, waarbij het slijmvlies dat tegen de blaaswand aanzit ontstoken is. Een blaasontsteking wordt veroorzaakt doordat schadelijke bacteriën via de bloedsomloop of via de urinebuis in de blaas terechtkomen en zich daar ontwikkelen tot een infectie. Het is niet zo dat elke infectie weer tot een blaasontsteking leidt, zeker niet wanneer de afvoer van urine uit de blaas goed is. De bacteriën krijgen dan weinig kans door te groeien tot een echte ontsteking.

 • Traditioneel kruidengeneesmiddel bij blaasontsteking

  ROTER Uva Ursi* ROTER Uva Ursi*
 • 5-daagse kuur tegen blaasontsteking, klinisch bewezen

  4.5/5 (3)
  Chronische blaasontsteking ROTER Cysticare*
 • Met werkzaam cranberry-extract bij blaasontsteking

  4.5/5 (2)
  Chronische blaasontsteking ROTER Cystiberry*

Wanneer heb je echt een blaasontsteking?

Wanneer de infectie zich wél doorontwikkelt tot een (beginnende) blaasontsteking gaat dat meestal samen met een aantal duidelijke symptomen:

  • Een branderig, pijnlijk gevoel bij het plassen
  • Regelmatig aandrang om te plassen, maar je plast niet veel
  • Urine ruikt slecht, is troebel of er zit een beetje bloed in
  • Drukkend of pijnlijk gevoel in de onderbuik

 

In een aantal gevallen zal er een verhoogde kans zijn op een blaasontsteking. Dit gaat met name op voor vrouwen in het algemeen, vanwege het feit dat de urinebuis een stuk korter is en daarmee bacteriën sneller in de blaas terechtkomen. Daarnaast hebben bijvoorbeeld zwangere vrouwen, mensen met suikerziekte en mannen met een vergrote prostaat meer kans om een blaasontsteking te krijgen.

Wanneer heb je een chronische blaasontsteking?

We gebruiken al snel de term chronische blaasontsteking wanneer de ontsteking regelmatig terugkeert. Er moet echter wel een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen een acute en een chronische blaasontsteking. Wanneer je last hebt van slijmvlies dat ontstoken is door de aanwezigheid van bacteriën spreken we van een acute blaasontsteking. Bij een chronische blaasontsteking is de blaas door beschadiging van het slijmvlies constant ontstoken, wat overigens niet veel voorkomt. Wanneer je regelmatig terugkerende klachten hebt dan is er dus sprake van een serie acute blaasontstekingen. Een chronische blaasontsteking is niet geschikt voor zelfzorg. Raadpleeg een arts wanneer je het gevoel hebt dat de blaasontsteking niet vanzelf weggaat.