Blaasontsteking vrouw

Bijna 4 miljoen vrouwen heeft wel eens last van een blaasontsteking of daar in het verleden mee te maken gehad. Meestal gaat het vanzelf over maar het is ook eenvoudig zelf te behandelen.

Blaasontsteking bij de vrouw

Blaasontsteking komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Dat komt waarschijnlijk omdat de kans dat een vrouw een blaasontsteking oploopt ook groter is dan bij de man. Bijna 4 miljoen Nederlandse vrouwen heeft er last van of heeft daar in het verleden weleens mee te maken gehad. ROTER Cysticare* en ROTER Cystiberry* helpt vrouwen van hun blaasontsteking af te komen.

Wat is een blaasontsteking bij de vrouw?

Een blaasontsteking is het gevolg van een ontstoken slijmvlies in de blaas. Ook een ontsteking van de urinebuis wordt daarmee aangeduid. De blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën, zoals de schadelijke E.coli bacterie, die zich normaliter in het maag-darmkanaal bevinden maar (met name bij de vrouw) ook voorkomen rond de urinebuis. Wanneer deze bacteriën in de blaas terechtkomen en de kans krijgen zich te ontwikkelen is de kans aanwezig dat er een blaasontsteking ontstaat.

Meer kans op een blaasontsteking bij de vrouw

Vrouwen hebben een grotere kans op een blaasontsteking dan mannen, waardoor komt dat eigenlijk? Er zijn een aantal duidelijke redenen aan te wijzen waardoor vrouwen er vaker mee te maken krijgen:

 

 • Eén van de belangrijkste oorzaken is dat bij vrouwen de urinebuis dichterbij bij de anus zit. De kans is daarmee groter dat er schadelijke bacteriën in de blaas terecht komen
 • Daarnaast is de urinebuis bij een vrouw korter, waardoor bacteriën sneller de blaas bereiken
 • Tijdens en na de geslachtsgemeenschap kunnen bacteriën makkelijker in de blaas terecht komen
 • Een zwangerschap vergroot de kans op een blaasontsteking, doordat de urineleiders wijder openstaan en de blaaswand bij een zwangere vrouw wat slapper kan zijn
 • Vrouwen die de menopauze achter de rug hebben kunnen vatbaarder zijn voor een blaasontsteking doordat het slijmvlies in de urinebuis dunner wordt.

De symptomen van blaasontsteking bij de vrouw

Hoe herken je als vrouw de symptomen van een blaasontsteking? Afhankelijk of het gaat om een lichte of een zware ontsteking zijn de volgende symptomen kenmerken voor een (beginnende) blaasontsteking:

  • Je moet vaak plassen, maar telkens plas je maar een beetje
  • Je voelt regelmatig aandrang om te plassen, maar dan komt er vervolgens niets
  • Plassen geeft een branderig gevoel of doet pijn
  • Urine ruikt slecht of is troebel. Soms zit er ook bloed bij wanneer je plast
  • Pijn of een drukkend gevoel in de onderbuik

 

Wat opvalt is dat de symptomen van een blaasontsteking voor vrouwen en mannen vrijwel identiek zijn.

Behandeling van blaasontsteking bij de vrouw

Wanneer je er niet teveel last van hebt dan kun je afwachten tot de blaasontsteking weer vanzelf overgaat. Daarnaast biedt ROTER medische hulpmiddelen om de blaasontsteking zelf aan te pakken en er mogelijk sneller van af te zijn. ROTER Cysticare* en ROTER Cystiberry* zijn beide medische hulpmiddelen voor de behandeling van een blaasontsteking. ROTER Cysticare vermindert na 48 uur de pijn bij het plassen.** ROTER Cysticare helpt daarnaast ook bij het voorkomen van blaasontsteking doordat de schadelijke E-coli bacterie wordt aangepakt, zowel in de darmen als in de urinebuis.

Behandeling van de blaasontsteking door de huisarts

Houd je na ruim een week nog last van hevige pijn en voel je je echt ziek dan is het verstandig een huisarts te raadplegen. Hoogstwaarschijnlijk krijg je dan antibiotica voorgeschreven om de klachten te verminderen.

 • Traditioneel kruidengeneesmiddel bij blaasontsteking

  ROTER Uva Ursi* ROTER Uva Ursi*
 • 5-daagse kuur tegen blaasontsteking, klinisch bewezen

  4.5/5 (3)
  Blaasontsteking vrouw ROTER Cysticare*
 • Met werkzaam cranberry-extract bij blaasontsteking

  4.5/5 (2)
  Blaasontsteking vrouw ROTER Cystiberry*

*Medisch hulpmiddel. Lees voor de gebruik de gebruiksaanwijzing. **Merkt u geen verbetering na 48 uur? Raadpleeg dan je dokter.