Blaasontsteking kind

Gelukkig komt blaasontsteking bij een kind niet vaak voor. Het is daarom erg belangrijk de oorzaken en symptomen te herkennen wanneer dit wel het geval is.

Blaasontsteking bij een kind

Een blaasontsteking komt bij kinderen minder vaak voor dan bij volwassenen. Ongeveer 1 op de 50 kinderen heeft er weleens last, waarbij een blaasontsteking weer vaker voorkomt bij meisjes dan bij jongens. Ook bij kinderen is een blaasontsteking niet besmettelijk maar net als bij volwassenen is het wel belangrijk om tijdig te herkennen dat je kind een blaasontsteking heeft.

Wat is een blaasontsteking bij een kind?

Een blaasontsteking ontstaat doordat het slijmvlies in de blaaswand geïrriteerd en ontstoken is. Ook een ontsteking van de lagere urinewegen zoals de urinebuis wordt tot een blaasontsteking gerekend. De E.coli bacterie, die de spijsvertering helpt in onze darmen, is vaak de boosdoener. Deze bacterie komt via de urinebuis de blaas binnen, waar ze zich vermenigvuldigen en kunnen zorgen voor de ontsteking van het slijmvlies. Afhankelijk van de leeftijd verschillen ook de symptomen van een blaasontsteking bij een kind.

Symptomen van een blaasontsteking bij kinderen

De symptomen van een blaasontsteking bij kinderen komen vrij sterk overeen met de klachten die volwassenen kunnen ervaren:

  • Kinderen moeten regelmatig plassen, waarbij het plassen pijn kan doen
  • Een kind kan pijn hebben in de onderbuik
  • De plas van het kind is troebel, ruikt slecht en soms zit er een beetje bloed bij
 • Bij kleine kinderen kunnen koorts en huilen symptomen zijn van een blaasontsteking

 

Doordat baby’s en kleine kinderen zelf uiteraard nog niet kunnen uitspreken wat ze precies voelen is het raadzaam om bij een vermoeden van een blaasontsteking bij je kind een huisarts te raadplegen.

De oorzaken van een blaasontsteking bij een kind

De oorzaken van een blaasontsteking zijn voor een kind en een volwassene vrijwel hetzelfde, namelijk schadelijke bacteriën die in de blaas achterblijven en kunnen uitgroeien tot een infectie en uiteindelijke een ontsteking van de blaas. Er zijn echter wel verschillende situaties aan te geven die de kans op een blaasontsteking bij kinderen kunnen verhogen:

 • Een blaasontsteking bij kinderen ontstaat vaak door verkeerd plasgedrag. Wanneer kinderen niet goed uitplassen of te lang hun plas ophouden blijft er (te lang) urine in de blaas achter, wat de kans op een blaasontsteking vergroot
 • Wanneer kinderen teveel snoepen neemt de zuurgraad van hun urine af. Bij een lager zuurgehalte van urine hebben bacteriën een grotere kans om te overleven en zich te vermenigvuldigen
 • Het kan ook voorkomen dat de afvoer van urine belemmerd wordt door een geboren afwijking, wat vaker bij jongetjes het geval is. Urine blijft dan achter in de blaas met een verhoogde kans op een blaasontsteking als gevolg
 • Baby’s en jonge kinderen kunnen last hebben van reflux. Hierbij stroomt er urine van de blaas naar urineleiders en nieren, waardoor je als kind een verhoogde kans hebt op een ontsteking niet alleen van de blaas, maar ook van de nieren. Gelukkig geneest reflux bij veel baby’s en jonge kinderen vanzelf.

Behandeling van een blaasontsteking bij een kind

Door veel water te drinken en goed te plassen verdwijnen de klachten bij veel kinderen weer na een paar dagen. Wanneer de symptomen langer aanhouden dan is het raadzaam om met je kind naar een huisarts te gaan. Afhankelijk van de zwaarte van de symptomen zal de huisarts mogelijk antibioticakuur speciaal voor kinderen voorschrijven om de blaasontsteking mee te behandelen.

Kinderen krijgen niet al te vaak blaasontsteking. Wanneer een blaasontsteking (regelmatig) terugkeert zal verder onderzoek uit moeten wijzen wat de achterliggende oorzaak kan zijn.